Video/Foto: Članovi britanskog parlamenta i ambasador Field se sastali sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i predsjedavajućom Gradskog vijeća Natašom Perić

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, članovi parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, u pratnji britanskog ambasadora, Nj.E. Matthew Fielda, posjetili su u četvrtak Grad Tuzlu i sastali se sa  gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i predsjedavajućom Gradskog vijeća Natašom Perić. Ovo je ujedno i oproštajna ambasadora Fielda Tuzli.

Sve-stranačka parlamentarna grupa britanskog parlamenta predvođena je sa Bob Stewartom, a u delegaciji su bili članovi parlamenta Martin Wickers, Fleur Anderson, Karen Anne Bradley, Jackie Doyle Price, Tony Lloyd, Alyn Smith, David Doogan.

Gradonačelnik Imamović i predsjedavajuća Perić su poželjeli dobrodošlicu članovima Parlamenta, te se, u ime građanki i građana Tuzle zahvalili  Vladi i Parlamentu Ujedinjenog kraljevstva, na svemu što čine na međunarodnom planu kako bi se sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao osnov za očuvanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana, pokrenuo ekonomski razvoj i zaustavio odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. „Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadoru Fieldu, koji se tokom svog četverogodišnjeg mandata pokazao kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i bio jedan od najvećih promotora naše zemlje u Evropi i Svijetu“, istakli su Imamović i Perić.

Članovi britanskog parlamenta su se zanimali za stavove gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća o  aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, kao i o reformskim procesima na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te o tome kako se aktuelna politička situacija reflektuje na Grad Tuzlu i njene građane.

U svom obraćanju gostima, gradonačelnik Imamović se zahvalio na podršci koju građani i država Bosna i Hercegovina imaju od vlasti i naroda Velike Britanije, te prenio zabrinutost građanki i građana zbog aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i Evropi. „Svi građani, bez obzira na nacionalnu i teritorijalnu pripadnost, su jednako zabrinuti i svjesni su da samo pojedine političke elite uzrokuju probleme i imaju koristi od aktuelne političke krize. Korupcija u našem društvu je veliki problem i treba ohrabriti pravosudne organe da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Obradovani smo odlukom o finansiranju općih izbora koju je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, jer su njome onemogućene ucjene i blokade od strane pojedinih političkih subjekata“, rekao je gradonačelnik.

Članovi britanskog parlamenta su govorili o značajnijem interesovanju za situaciju u Bosni i Hercegovini, te ponovili posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i prosperitetu građana naše zemlje, ističući važnost provođenja reformskih procesa u BiH, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavini prava.

(TIP)