CIK: Nakon osiguranja sredstava, počele aktivnosti na organiziranju izbora

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović potvrdio je danas da su finansijska sredstava  od 12.528.000 KM za provedbu općih izbora, zakazanih za 2. oktobar , operativna i da su od jučer na računu CIK-a.

Na pres-konferenciji u Sarajevu, Arnautović je zahvalio državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koji je bonskim ovlastima nametnuo odluku o osiguranju sredstava za finansiranje izbora.

Potvrdio je da su već sada započele aktivnosti na organiziranju izbora koje nisu mogle biti započete ili su zaustavljene zbog nedostatka novca, a od toga su, kako je rekao, najkompleksnije javne nabavke.

Pojasnio je da su sve javne nabavke danas pokrenute. Donesene su brojne odluke od kojih se neke tiču štampanja i pakovanje materijala, nabavke ambalažnog materijala, osiguranja usluga oglašavanja u dnevnoj štampi, poštanske dostave izbornog materijala u inostranstvu.

Zahvalio je Arnautović i Schmidtu zbog nametanja ove odluke, istovremeno izražavajući razočarenje zato što to nisu uradile domaće nadležne institucije.

Kazao je i da je završen postupak ovjere 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata, a do 14. juna je rok za ovjeru koalicija, dok je putem aplikacije CIK-a 16.297 osoba otvorilo nalog za unos podataka za glasanje, a za 7.988 osoba u toku je obrada.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Almir Razić)