Tuzlanka Almira Delibegović – Broome na čelu škotskog pravosuđa

Almira Delibegović-Broome QC preuzeti će ulogu predsjedavajućeg pravosudnog sistema Škotske (Justice), naslijedivši Shelagh McCall QC na mjestu predsjedavajućeg škotskog ogranka dobrotvorne organizacije za reformu prava.

Vijest o tome na Twitteru podijelila je baronesa Arminka Helić. Ona je čestitala svojoj zemljakinji na velikom postignuću.

Justice je na čelu reforme zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1957. godine, sa ciljem da promovira pravedniji i pristupačniji pravosudni sistem za sve, provodeći istraživanje i generirajući praktične, izvodljive preporuke za reformu.

Ova institucija je osnovana 2012. godine, nakon uspješne intervencije u predmetu Cadder protiv HM Advocate, i fokusira se na relevantna pitanja unutar škotskog pravosudnog sistema.

“Nevjerovatno mi je drago što mogu poželjeti dobrodošlicu Almiri Delibegović-Broome QC u Justice Scotland i radujem se radu s njom. Almira nam se pridružuje u vrijeme kada povećavamo svoj rad u Škotskoj, a njena stručnost i iskustvo bit će od neprocjenjive važnosti u generiranju dugotrajnih, sistemskih promjena unutar škotskog pravnog sistema”, kazala je izvršna direktorica Justice, Fiona Rutherford.

“Čast je i privilegija preuzeti ulogu predsjedavajućeg Justice Scotland. Odbrana vladavine prava važnija je nego ikad. Radujem se što ću raditi sa našim članstvom i nadograđivati ​​se na rad mojih istaknutih prethodnika, kako bi pravosudni sistem radio pošteno i efikasno za sve”, poručila je Delibegović-Broome.

U objavi o njenom imenovanju navedeno je i da je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, gdje je bila prisiljena prekinuti studij prava zbog rata.

Stekla je LLB (Hons) na Univerzitetu Edinburgh i LLM na Harvardu, gdje je bila Fulbright stipendistkinja. Postupala je u brojnim javnopravnim predmetima tokom godina i bila je stalni savjetnik Uprave za prihode i carine Njenog Veličanstva u periodu od 2012. do 2015. godine.

Almira je član odbora dobrotvorne organizacije Remember Srebrenica (Škotska), član poslovnog odbora Generalnog vijeća Univerziteta u Edinburghu, nezavisna neizvršna osoba u Nadzornom odboru Deloitte UK i u njegovom Odboru za upravljanje revizijom, te član Savjetodavnog odbora računovođe u stečaju.

Almira Delibegović – Broome će preuzeti ulogu predsjedavajućeg pravosuđa Škotske 21. juna 2022. piše Fokus.ba.

(TIP)