Lavrov: Javnost zna ciljeve naših vojnih operacija i mi ćemo te ciljeve postići

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Ankari da ukoliko je ukrajinska strana spremna na uklanjanje mina radi koridora kroz Crno more, na to je spremna i njegova zemlja.

Lavrov je, na konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, kazao kako njegova zemlja pridaje veliku važnost naporima turskih prijatelja za crnomorski koridor, te kako je ta tema važna.

“Ukoliko je ukrajinska strana spremna na uklanjanje mina radi koridora kroz Crno more, spremna je i Rusija. Spremni smo na sve aktivnosti s ciljem osiguranja brodova koji isplove iz ukrajinskih luka. Spremni smo to razmatrati i s našim turskim sagovornicima“, podvukao je Lavrov.

Osvrnuvši se i na rat u Ukrajini, Lavrov je poručio kako “javnost vrlo dobro zna ciljeve naših vojnih operacija i mi ćemo te ciljeve postići“.

Jedna od tema sastanka s turskim kolegom bila je i situacija u Siriji.

“Uzimamo u obzir osjetljivost naših turskih prijatelja u vezi s prijetnjama koje predstavljaju strane sile na (sirijskim) granicama“, rekao je Lavrov, te dodao:

“Sjedinjene Američke Države na nelegitiman način hrane neke organizacije (u Siriji).“

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako je plan Ujedinjenih naroda o koridoru za transport pšenice razuman i ostvariv. “Govorimo o mehanizmu koji se može uspostaviti između UN-a, Rusije, Ukrajine i Turske, smatramo da je to razuman i ostvariv plan“, poručio je Cavusoglu na konferenciji za novinare nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, te dodao:

“Vjerujem da trebamo zajednički otvoriti put za izvoz proizvoda iz Rusije i Ukrajine koji se izvoze u svijet.“

Cavusoglu se dotakao rata između Rusije i Ukrajine, te kazao: „Vidimo da postoji pozitivnija atmosfera za povratak pregovorima nego prije nekoliko sedmica.“

Jedna od tema razgovora s Lavorvom bila je i situacija na sjeveru Sirije, odnosno teroristička prijetnja iz tog dijela Sirije.

“Terorističke organizacije koje su prijetnja po teritorijalni integritet Sirije i postaju sve veća prijetnja nama moraju biti očišćene iz ove zemlje“, poručio je Cauvsoglu.

(TIP/Izvor: Anadolija)