U Tuzli premijerno prikazan ekološki film ‘Zeleni otisak’

U povodu obilježavanja desete godišnjice rada i djelovanja projekta „Let’s Do It Tuzla“, u nedjelju, 05. juna 2022. godine, u prepunoj dvorani multipleksa CineStar Tuzla, premijerno je prikazan ekološki film pod nazivom „Zeleni otisak“. Simbolično, premijera filma je održana na dan koji se širom svijeta obilježava upravo kao Dan zaštite okoliša, a kojim se nastoje istaknuti glavni ekološki problemi te omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u procesu održivog razvoja našeg okoliša.

Vođeni upravo tim motivima, mladi okupljeni oko projekta „Let’s Do It Tuzla“ odlučili su da deset godina svog neumornog truda i rada ovjekovječe ekološkim filmom, a koji, uz jedan multidisciplinaran pristup, prikazuje mnogobrojne izazove u procesu zaštite životne sredine i okoliša, odnosno doprinos našeg društva u pravcu poboljšanja i unapređenja stanja. Osim toga, filmom je prikazano efiksano djelovanje i realni rezultati postignuti od strane mladih ljudi koji već 10 godina nesebično ulažu svoje vrijeme i trud kako bi naša životna sredina bila bolje i zdravije mjesto za život.

Naši koordinatori i volonteri su još 2012. godine postali svjesni veličine i važnosti problema nedovoljne i neadekvatne brige za okoliš, zbog čega su i odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i krenu u njegovo rješavanje. Poseban fokus smo stavili na podizanje nivoa svijesti stanovništva o značaju očuvanja životne sredine i okoliša, a upravo zbog toga smo odlučili da naša zapažanja prikažemo javnosti i kroz film. Uprkos svim preprekama na koje smo nailazili, projekat „Let’s Do It“ djeluje aktivno već 10 godina. 10 godina neumornog i istrajnog rada, potpune ljubavi prema ovom poslu, empatije prema prirodi, discipline i organizovanosti na zavidnom nivou, je iza nas. Premijerom ovog filma krunisali smo naše desetljeće i dali sebi dodatni vjetar u leđa da ka ostvarenju zajedničkih ciljeva još hrabrije koračamo.“, izjavio je Amar Kavgić, idejni tvorac i pokretač projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Glavni partner „Let’s Do It Tuzla“ tima, u procesu kreiranja ovog filma, bila je Una Storia d.o.o. Tuzla. Film je režirao Mirza Efendić, a scenarij potpisuje Amar Kavgić.

Film „Zeleni otisak“ sastavni je dio velike ekološke kampanje pod nazivom „Naših EKO 10“, a kojim „Let’s Do It Tuzla“ tim, na mnoge načine, nastoji podstaknuti građane na društveno odgovorno i ekološki prihvatljivo djelovanje. Tako će u okviru ove kampanje, pored tradicionalnih velikih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća, koje su planirane za mjesec septembar i oktobar, biti realizovane i mnogobrojne promotivne aktivnosti, zatim događaj za cijelu porodicu ‘Family Day’, nagradna darivanja, druženja sa članovima tima i još mnogo toga.

(TIP)