Evo što gostima prvo ‘zapne za oko’ kada vam dođu u posjet

Imate jednu šansu da ostavite dobar prvi dojam kada primate goste, a lakše je u tome uspjeti ako znate na što obratiti pažnju. Stručnjaci su otkrili koje stvari gosti prve primijete kada uđu u vaš dom…

Prije dolaska gostiju vjerojatno ćete htjeti odjenuti dopadljivu odjeću, očistiti svoj prostor i pobrinuti se da ima dosta ukusnih zalogaja i osvježavajućih pića. Ali ako stvarno želite ostaviti dobar dojam, trebali biste razmisliti kako vaš dom izgleda iz perspektive gosta.

Stručnjaci za dizajn doma i interijera otkrivaju koje su to stvari koje ljudi odmah primijete u vašoj kući. Dovedite ih u red i pružite gostima ugodan boravak.

Uredan ulazak u kuću poboljšat će vrijednost kuće

Pozivanje gostiju u svoj dom trebalo bi biti zabavno, ali se lako može pretvoriti u stresno iskustvo. Prije dolaska posjetitelja vjerojatno želite odjenuti dopadljivu odjeću, očistiti svoj prostor i pobrinuti se da ima ukusnih zalogaja i osvježavajućih pića.

Ako stvarno želite ostaviti dobar dojam, osigurajte se da vam ulaz izgleda uredno jer to je ipak ono što gosti prvo primijete kada dolaze.

24sata

Miris

Čim vaši gosti otvore vrata, prvo što će ih dočekat je miris prostora, a na vama je odluka hoće li mirisati na svježe pečene kolačiće ili ustajali nered.

– Način na koji vaš dom miriše uvijek je prva stvar koju će gosti primijetiti – kaže Joshua Blackburn, stručnjak za dizajn. Iako ste vi vjerojatno već navikli na to kako vaša kuća miriše, posjetiteljima se aroma doma ne mora dopasti i može ih odbiti.

Srećom, postoje jednostavni načini da se stvari uljepšaju. Blackburn predlaže otvaranje prozora kako bi ušao svježi zrak ili kipuću vodu s korom citrusa. Također možete zapaliti omiljenu svijeću ili postaviti difuzor.

24sata

Andra DelMonico, dizajnerica interijera, preporučuje izbjegavanje teških parfema i pretjerano cvjetnih mirisa zbog kojih bi se moglo činiti da nešto prikrivate. Umjesto toga, probajte nešto svježe poput citrusa, vanilije, ružmarina, timijana ili bosiljka.

– To su ugodni mirisi dobrodošlice – kaže ona.

Nered

Inzistirajte na rastresanju i pospremanju svih soba u kući prije dolaska gostiju.

– Ako posvuda imate hrpe stvari, vaš će dom izgledati pretrpano i prljavo, što može biti neugodno onima koji vas posjećuju – kaže DelMonico. Ali, i ovdje postoji jednostavno rješenje – uklonite nered.

Prvo odložite ili donirajte predmete koje ne koristite ili ne trebate. Zatim pronađite rješenje za pohranu preostalih stvari kako ne bi bile vidljive.

– Cilj je očistiti ravne površine i otvoriti prostor na podu. Želite izložiti svoj namještaj i dekor, a ne nered na njemu – dodaje stručnjakinja.

Dreamstime

Osobnost

Očistiti nered ne znači lišiti prostor vlastite osobnosti i izričaja. Zapravo, treba učiniti sasvim suprotno.

– Veoma su važne fotografije i umjetnost, kao i dekoracije za oživljavanje prostora i privlačenje pogleda gostiju na male detalje vašeg doma – kaže Christy Biberich, dizajnerica interijera.

Biberich predlaže predmete kao što su uokvirene fotografije, umjetnine i dodaci kao što su jastuci i police za knjige. Ovi mali dodiri podići će vaš prostor i privući poglede gostiju, do izražaja će doći vaša dizajnerska sposobnost – kaže ona.

Vjerojatno već imate predmete potrebne za stilizaciju svog doma. Ne samo da će ovi komadi izgledati fantastično, već mogu poslužiti i kao početak zabavnog razgovora kada pozovete društvo, prenosi Best Life.

24sata

Prljavština

Konačno, preporučuje se dobro očistiti dom prije dolaska gostiju. Dizajnerica interijera Paige Anderson, predlaže da počnete s osnovama, na primjer da se pobrinete da vaš namještaj i dekor budu na pravom mjestu i potpuno čisti.

– Time će vaša soba izgledati profesionalnije i prostranije – kaže ona.

Zatim prijeđite na pospremanja kuhinje, brisanje prašine i usisavanje. Svaki od ovih zadataka učinit će da vaš dom izgleda lijepo i osvježeno zbog čega će se gosti osjećati ugodno i dobrodošlo, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime)