Preko tristo osoba prijavilo ubod iglom u noćnim klubovima širom Francuske

Preko tristo osoba širom Francuske prijavili su da su ubodeni iglom tokom izlaska u noćni klub ili tokom koncerta. Sve je krenulo prije nekoliko mjeseci, a vlasti ne znaju ko i zašto to radi, te je li žrtvama ubrizgana neka droga ili druga tvar. Slični događaju su zabilježeni i u Belgiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, javlja AP.

Početkom maja, 18-godišnji Tomas Laux bio je na koncertu u sjevernoj Francuskoj. Kada se vratio kući, osjetio je vrtoglavicu i glavobolju, a primijetio je čudan ubod na ruci i modricu. Dan poslije je i dalje imao simptome, a ljekar mu je preporučio da ode u hitnu. Potvrđeno je kako je uboden iglom te je testiran na HIV i hepatitis. Njegovi nalazi su bili negativni.

“Prestao sam ići na koncerte otkad se to dogodilo”, rekao je Laux. Leanne Desnos (18) još je jedna žrtva takvog uboda. U aprilu je otišla u klub u Bordeauxu. Idućeg dana se onesvijestila. Kad je došla kući, primijetila je ubod na ruci. Otišla je na testiranje i čeka rezultate.

Vlasnici klubova i policija pokušavaju da podignu svijest o ovim događajima, a jedan reper je čak prekinuo svoju nastup kako bi upozorio posjetitelje koncerata na rizik od iznenadnih napada iglom.

Nije u pitanju samo Francuska. Bitanska vlada se također pozabavila nizom napada ubodima iglom, a policija u Belgiji i Holandiji također istražuje slučajeve koji su zabilježeni na mnogo različitih lokacija.

Ljudi iz Pariza, Toulousea, Nantesa, Nancyja, Rennesa i drugih gradova širom Francuske prijavili su da su ubodeni iglom bez njihovog znanja ili dopuštenja. Ciljane osobe, mahom žene, pokazuju vidljive tragove uboda, modrice te simptome poput osjećaja umora.

Francuska nacionalna policijska agencija kaže da su 302 osobe podnijele službene prijave zbog takvih uboda iglom. U toku je nekoliko policijskih istraga u različitim regijama, ali nijedan osumnjičenik još nije uhapšen. Motiv ostaje nejasan.

Nijedna žrtva nije prijavila seksualno napastovanje. Dvije osobe bile su pozitivne na sintetičku drogu GHB (Gamahidroksibutirat), javlja Le Monde o ovim događajima. GHB, snažan sintetički anestetik koji koriste seksualni predatori koji pokušavaju zlostavljati ili napasti žrtve, može se otkriti u urinu samo unutar 12 sati od unošenja u organizam, rekao je policijski zvaničnik.

S obzirom na to da posjetitelji klubova izražavaju strah na društvenim mrežama i medijska izvještavanja potpiruju tjeskobu, francusko ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je nacionalnu kampanju podizanja svijesti u vezi ovih događaja.

Službena osoba i ljekar koji učestvuju u istrazi o ovim događajima izrazili su sumnju da su šprice kojima su ubodene osobe u noćnim klubovima sadržavale GHB, napominjući da je za unošenje ove droge iglom potrebno nekoliko sekundi, što bi većina žrtava primijetila, prenosi N1.

(TIP/Foto: Shutterstock)