TK: Onkološkim pacijentima hitno omogućiti pristup liječenju

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dostavljen je odgovor na Zaključak Skupštine TK kojim se zahtijeva od Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i UKC-a Tuzla da nađu način za hitnu nabavku novog medicinskog aparata “linearni akcelerator” za potrebe UKC-a Tuzla – Klinika za onkologiju radioterapiju.

UKC Tuzla je dostavio sljedeću informaciju: “Planom javnih nabavki u 2022. godini predviđena je nabavka linearnog akceleratora kao prioritetne opreme. Pored navedenog, dana 17. 3. 2022. na zahtjev Ministarstva TK dostavili smo spisak  potreba za provođenje informatizacije u pogledu hardvera, kao i potrebe medicinske opreme neophodne za dijagnostiku, a koja je planirana za tekuću poslovnu godinu. Na navedenom spisku potreba je uvrštena prioritetna nabavka linearnog akceleratora.”

Amra Nadarević Vodenčarević tim povodom kaže: “Već godinama se priča o kupovini novog linearnog akceleratora za odjeljenje onkologije i radioterapije UKC-a Tuzla, no uprkos brojnim obećanjima i najavama do toga ipak ne dolazi. Imamo pravo sumnjati da je i ova najava nabavke linearnog akceleratora samo umirivanje javnosti koja će po ko zna koji put biti iznevjerena. Zato imam potrebu još jednom skrenuti pažnju na važnost ovog aparata. Pogotovo s obzirom na činjenicu da se ponovo onkološkim pacijentima u TK opet odlaže radioterapijski tretman zbog ponovnog kvara linearnog akceleratora. U zadnja tri mjeseca ovo je već drugi put da se uređaj za provođenje radioterapije kvari. Naš linearni akcelerator na UKC-u nabavljen je 2009. godine i od tada je nekolicinu puta servisiran i repariran, te se upravo njime danas izvodi radioterapija, a podsjetit ću, njegov prosječan radni vijek u svijetu je sedam godina. UKC Tuzla kao jedan od najvećih kliničkih centara u državi koji opslužuje najmnogoljudniji kanton, jednostavno mora nabaviti ovaj uređaj hitno, po ubrzanom postupku u odnosu na plan javnih nabavki o kojem se govori, jer pacijenti ne smiju čekati.”

(TIP)