Video/Tuzla: Donirajte za dječije igralište “Grbavica” – za sadašnje i buduće generacije

Neformalna grupa roditelja iz Mjesne zajednice Brčanska Malta u Tuzli, pokrenula je nedavno akciju koja ima za cilj obnavljanje dječijeg igrališta poznatog kao “Grbavica”, koje se nalazi u ulici Miroslava Krleže.

Riječ je o igralištu koje koristi i posjećuje veliki broj djece, kako iz lokalne mjesne zajednice, tako i iz okolnih naselja. Osim toga, koriste ga skoro svakodnevno djeca koja pohađaju OŠ Brčanska Malta, te djeca iz Vrtića “Sunčica” koje pripada JU Naše dijete Tuzla.

Da bi kupili novi mobilijar kojim bi obogatili dječije igralište koji ispunjavaju sve sigurnosne uslove, potrebno im je oko 11.000 KM za samo pet sprava za igru, a u slučaju da prikupe veća finansijska sredstva naručili bi više sprava poput drvene kućice za igru, ljulja, klackalica i slično.

Roditelji su uz pomoć komšija, ljudi dobrog srca, kao i društveno odgovornih firmi, prikupili oko 9.000 KM, te je potrebno još samo 2.000 KM, da bi se kompletirao mobilijar.

Akcija prikupljanja sredstava traje do 12.06.2022. godine.

Mještanima je u akciji pružio podršku i predsjednik savjeta MZ Brčanska Malta, kao i nadležene komunalne službe.

Nedavno je JKP “Saobraćaj i komunikacije Tuzla” izvršilo zamjenu reflektora te postavljanje 3 nova stuba na igralištu za košarku i fudbal, te se očekuje još postavljanje dijela rasvjete gdje bi bio novi mobilijar koji koriste djeca mlađeg uzrasta kao i na stazama za boćanje.

Također, mještani napominju da će Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslovne mjesnih zajednica Grada Tuzla, postavit će dva nova gola na fudbalsko igralište, te izvršiti sanaciju držača mreža na odbojkaškom terenu i popravku otećenja na spravama za igru djece.

Prema riječima mještana, JKP Komunalac Tuzla, nedavno je izvršio zamjenu dotrajale 3 kante za smeće na igralištu, tako da sada na igralištu postoji 5 kanti za smeće manje zapremine. U narednim sedmicama će navedeno gradsko preduzeće uraditi čišćenje ograde od rastinja te će izvršiti rezanje polomljenih grana i uklanjanje divljih stabala.

A očekuje se da će i u skorije vrijeme košarkaški tereni biti renovirani.
Sve navedeno, doprinjet će poboljšanju kvalitete života mještana svih uzrasta iz Mjesne zajednice Brčanska Malta, koji lijepo vrijeme najviše provode na igralištu “Grbavica” u druženju.

Ukoliko želite donirati za djecu sa “Grbavice”, sve informacije možete pronaći na Facebook grupi neformalne grupe građana – Inicijativa za uređenje dječijeg igrališta “Grbavica”

(TIP/Izvor: RTV7)