Nova australska vlada ima 13 ministrica, među ministrima i Bosanac

Nova australska vlada koja je položila zakletvu u srijedu ima rekordan broj ženja. Njih 13 obnašat će funkcije ministrica u novoimenovanoj uključujući muslimanku i jednu domorotkinju koja je imenovana ministricom za pitanja domorodaca.

Ceremonija koju je predvodio guverner David Hurley u glavnom gradu Canberri održana je 11 dana nakon što je novi premijer Anthony Albanese, koji predvodi Laburističku stranku lijevog centra, pobijedio na izborima protiv sadašnjih konzervativaca.

– Ponosan što vodim inkluzivnu vladu koja je raznolika kao i sama Australija – napisao je Albanese na Twitteru.

Ministrica mladih Anne Aly prva je australska ministrica muslimanka, dok je ministar industrije i nauke Ed Husić prvi musliman koji služi u kabinetu. Husić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Linda Burney postala je prva žena, a tek druga domorodačka osoba, koja je služila kao ministrica za pitanja starosjedilaca.

Albanese i ministrica vanjskih poslova Penny Wong položili su zakletvu početkom prošle sedmice kako bi mogli odletjeti u Tokio na summit s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom, japanskim premijerom Fumiom Kishidom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Od 30 ministara imenovanih u novu vladu, gotovo polovinu čine žene. Žene također drže rekordnih 10 mjesta od 23 na glavnim funkcijama u kabinetu.

S obzirom na to da se još treba prebrojati neki glasovi s prošlomjesečnih izbora, Laburistička stranka je osigurala dovoljno mjesta za potpunu većinu u Domu od 150 mjesta.

Albaneseov kabinet uključuje neka nova lica, kao i neke zastupnike koji su služili u prethodnoj laburističkoj vladi koja je posljednji put bila vlasti prije devet godina, prenosi AP.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: EPA/MICK TSIKAS)