I u Tuzli obilježen Dan bijelih traka

Mirnom šetnjom i podjelom i vezivanjem bijelih traka prolaznicima u centru Tuzle, danas su članovi Omladinskog pokreta ‘’Revolt’’ kao i svake godine obilježili dan sjećanja na sve žrtve proteklog rata u Prijedoru i okolini.

Bio je ovo trenutak  kada su osim članova Revolta i nekolicine udruženja, građani Tuzle, ali i slučajni prolaznici ukazali na diskriminaciju žrtava, te poricanje i nemogućnost obilježavanja stradanja svih nevino stradalih u Prijedoru. Podjelom i vezivanjem bijelih traka bh. ali i građani Tuzle skrenuli su pažnju na zločin koji se dogodio u Prijedoru 1992. godine. Danas poslije 30 godina, Prijedor i cijeli svijet se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je i 102 djece.

“Mi ćemo ove godine također, mirnom šetnjom podržati i Inicijativu iz Prijedora koja nosi naziv ‘’Jer me se tiče’’. Oni imaju više zahtjeva a jedan od glavnih zahtjeva jeste izgradnja memorijala za 102 ubijene djece Prijedora”, kaže Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta “Revolt”.

“Mladi imaju razvijenu kulturu. U zadnje vrijeme su slabije aktivni, ali uvijek podrže ovakve događaje. Također, mirnom protestnom šetnjom ćemo da obilježimo ovaj datum, zato što u Prijedoru to nije dopušteno”, tvrdi Josip Antić, aktivista Omladinskog pokreta “Revolt”.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)