Pet načina na koje nam psi svakodnevno daju do znanja da nas vole

Jeste li se ikada zapitali koliko vas vaš pas zaista voli?

U novoj studiji koju je proveo Canine Cottages, četiri različita šteneta bila su opremljena posebnim ogrlicama za praćenje otkucaja srca kako bi pokazali što ih uzbuđuje u interakciji s vlasnicima.

Kombinirajući podatke o praćenju otkucaja srca od četiri psa tijekom sedam dana, njihov prosječni broj otkucaja srca bio je 67 otkucaja u minuti. Ali kada bi im vlasnici rekli “volim te”, njihov je broj otkucaja srca porastao za 46%, na 98 otkucaja u minuti. Istraživanje je također pokazalo jednu stvar koja smiruje otkucaje srca psa – maženje.

Prema studiji, otkucaji srca pasa su se u prosjeku smanjili za 23%, sa 67 otkucaja u minuti na 52 otkucaja u minuti dok su ih vlasnici mazili. Canine Cottages također su pratili otkucaje srca vlasnika kako bi usporedili koliko vole svoje ljubimce. Rezultati su pokazali da se njihov broj otkucaja srca u prosjeku povećao za 10% kada su vidjeli svog psa nakon što su bili razdvojeni od njega neko vrijeme.

Svaki pas naklonost iskazuje na svoj način

Premda svaki pas svom vlasniku naklonost pokazuje na neki drugačiji način, ipak postoje neke navike koje su im svima iste. Veterinarka Heather Venkat i pseći trener Joe Nutkins za people.com naveli su pet načina izražavanja naklonosti:

1. Pas će se sklupčati uz vlasnika – u njegovom krilu ili uz stopala. To je jasan znak ljubavi jer se psi naslanjaju samo na ljude s kojima su bliski.

2. Kad svog ljubimca pozdravite, a on luđački maše repom i skače, to je ljubav.

3. Način da vam kažu da ste im dragi je i dijeljenje igračaka. Kad vam pod noge bace onog slinavog i prljavog plišanca kojeg imaju od prvog dana života, znači da vas vole. Psi, naime, žele započeti igru samo s nekim kome vjeruju. To ste dakle vi, pa suspregnite gađenje i bacite mu tog plišanca.

4. Kad leže uz vas i pokazuju trbuh, umjesto da se sklupčaju, pokazuju da se osjećaju sigurno uz vas. Ako spavaju na leđima, sretni ste dobitnik na lutriji pseće ljubavi. Ako ne, ne budite tužni, ne znači da vas ne vole i ne vjeruju vam – možda im to samo nije stil spavanja.

5. Znate situaciju kad u šetnji nabodu šapu na neki trn i onda doskakuću vama da to izvučete van? Ili, kad ih nešto boli, dođu do vas, stave na vas glavu ili šapu ili samo leže u vašoj blizini? Time pokazuju da baš vama vjeruju, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)