KO SDP Tuzla: ‘Aktuelna vladajuća većina u Skupštini TK naredne sedmice planira smjenu direktora/ca osnovnih i srednjih škola u TK’

Aktuelna vladajuća većina u Skupštini TK naredne sedmice planira smjenu direktora/ca osnovnih i srednjih škola u TK, a cjelokupan teret donošenja spornih Odluka o prekidu mandata isporučuje se članovima Školskih odbora. Pozivajući se na odluku Ustavnog suda, svjesni njenog sadržaja, upravo istu grubo krše u samom njenom meritumu. Povreda ljudskih prava i jednakosti pred Zakonom upravo se narušava implementacijom Zakona o obrazovanju TK, o čemu će svakako konačnu riječ dati nadležni organi, navode iz KO SDP Tuzla.

˝Pozivamo nadležno Tužilaštvo da na osnovu odluke Ustavnog suda, presuda Općinskog suda u Tuzli i svih drugih zakonskih i pravnih normi preispita Odluke koje će u narednom periodu biti donesene.Članovima školskih odbora predlažemo da prikupe objektivne pravne savjete, budu svjesni prava i odgovornosti koje imaju i zapitaju se zašto Skupštinska većina na sebe nije preuzela odgovornost donošenja Odluka o prekidu mandata aktuelnih direktora? Oštećeni će, u prvom koraku, odgovornost za povredu svojih prava tražiti od donosioca Odluke o prekidu mandata. Brutalan linč, milionske štete za koje su pokušali da nas optužite, nakon sudskih sporova koje ste pokrenuli i o kojima ste toliko mnogo govorili najčešće stanu u jednu jedinu rečenicu: “Odbija se u cjelosti kao neosnovan tužbeni zahtjev”! Za razliku od pojedinih vaših kadrova, samoproglašenih vladara škola, ponosno ističemo dostojanstven i odgovoran rad aktuelnih direktora škola koji su prije svega za godinu dana pokazali da može drugačije, profesionalno i ljudski. Zahtjevi ranijih direktora su uredno zaprimljeni kroz protokol škole, a podsjećamo vas da ste vi službena lica škole slali na prinudna bolovanja i ograničavali pristup školama˝, saopšteno je iz SDP-a.

(TIP/Foto: Arhiva)