Da li je odabrao stolicu na kojoj će sjediti; Vučić: Srbija će i dalje dobivati plin iz Rusije po povoljnoj cijeni

Nakon telefonskog razgovora s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kako će Srbija i u sljedeće tri godine dobivati prirodni plin iz Rusije po povoljnoj cijeni.

Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor s ruskim predsjednikom, da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što su dogovoreni glavni elementi novog plinskog sporazuma, koji će biti potpisan na razdoblje od tri godine, javio je RTS.

Srbijanski predsjednik najavio je kako će formula za izračun cijene koja se do sada koristila ostati ista, odnosno da će cijena plina za Srbiju biti veoma povoljna.

Nakon razgovora s Putinom Vučić je uputio pismo direktoru “Gazproma” kako bi već sutra razgovarali o novim isporukama plina.

Prema njegovim riječima, Srbiji će zbog industrijskog napretka u buduće biti potrebne veće količine plina.

– Ako sve realizirao, imat ćemo po pitanju plina sigurnu zimu – poručio je predsjednik Srbije.

RTS podsjeća da su Beograd i Moskva krajem prošle godine postigli dogovor da će cijena ruskog plina za narednih šest mjeseci biti 270 dolara za tisuću kubika, odnosno ostati ista, uz isporuku veće količine. Taj sporazum ističe za dva dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu cijena energenata na europskom tržištu značajno je porasla, a cijena prirodnog plina skočila je na preko tisuću dolara po kubiku.

(TIP/Izvor: Fena)