Foto: Porodilje u Tuzli iz straha ne govore o onome što su prošle na porodu javno

Nakon aktivnih porcesa na edukaciji, otkrivanju važnosti odgovornosti svih karika u lancu korupcije u porodilištima Udruženje ‘Baby Steps’ nastavlja rad sa trudnicama i porodilištima. Poslije uspostavljene saradnje sa porodilištima u Sarajevu i Banjaluci, cilj je lakši i jednostavniji način mehanizacije prijave korupcije i davanje ocjene porodilištima, u ovaj sistem uvezati i porodilišta iz Tuzle i Bijeljine.

U subotu su  na Trgu Slobode u Tuzli upriličene  aktivnosti druženja sa porodiljama koje su dijelile iskustva i započele akciju potpisivanja peticije za bolje uslove u porodilištima, kao i za zajedničku inicijativu da se svim porodiljama omogući pratnja na porodu po izboru porodilje. Majke, trudnice, buduće porodilje većinom zbog straha ne govore o onome sto su prošle, ali zato anonimno dijele svoje priče i smatraju da je podrška mladim majkama i budućim porodiljama u Tuzli itekako dobro došle.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50 posto porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi  porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da ‘čašćenje’ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje! 

˝Ono što je izuzetno važno i za šta ćemo se boriti u narednim mjesecima to je istarjanje na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji. Nikada više nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama. Svaka podrška je od iznimnog značaja, i zato je važno da u ovoj brobi budemo hrabre i istrajne˝, saopšteno je iz Udruženja ‘Baby Steps’.

Projekat je sproveden kroz ‘Podrška građanima u borbi protiv korupcije’, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(TIP)