Rusi nastavljaju sa napretkom, Ukrajinci priznali gubitak grada

Ruske snage osvojile su grad Liman, željezničko čvorište na istoku Ukrajine i okružile veći dio grada Severodonecka, objavili su ukrajinski dužnosnici u petak.

Ukrajina tvrdi da njezine snage i dalje drže liniju u istočnoj regiji Donbas, usprkos ruskom napredovanju na dvije najveće fronte u regiji.

Proruski separatisti objavili su da potpuno kontroliraju Liman, prometno čvorište koje Rusija napada sa sjevera na jednom od glavnih smjerova svog napretka.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da se vojska i dalje drži na sjeveroistoku i jugozapadu, blokirajući Ruse da napreduju prema Slavjansku, velikom gradu udaljenom pola sata vožnje prema jugozapadu.

Ruske snage su na istoku zauzele dvije trećine Severodonecka, objavio je guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj.

Taj je grad najistočnije veće mjesto koje Ukrajina i dalje drži pod svojom kontrolom u Donbasu. Rusi pokušavaju opkoliti ukrajinske borce u tom gradu i u Lisičansku koji se nalazi s druge strane rijeke.

Nakon što su odustale od napada na Kijev u ožujku i Harkiv ranije ovaj mjesec, ruske snage bilježe najveći napredak u nekoliko tjedana na istoku Donbasa.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija)