Promocija knjige ‘Split je umra’ autora Maria Vujevića u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Promociju knjige ‘Split je umra’,  autora Maria Vujevića će biti održana u subotu, 28.05.2022.godine u 19.00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.

(Tekst: „Nemojte mi cijepati Bosnu“)

„Učili me pametni ljudi da se mogu cijepati atomi, a ja ubog to skontat nisam mogao. Pričali mi muškarci da su u mladosti od strasti cijepali haljine voljenoj ženi, kao da miluju zemlju za plodnu livadu. Kazivali mi nesretnici tko im je pocijepao ljubav i da svoje pokidane duše ne mogu i ne znaju pokrpati. Znam ja da se cijepaju i šume da ne ozebe čovjek. Znam ja da se puno toga cijepa, ali nemojte mi cijepati Bosnu.To je vavijek zemlja tri boga i tri naroda koji žive zajedno. Nemoj cijepat Bosnu, kao da je list papira. Kako ćeš pogledat u oči nani koja je pokopala sina, a sad bi trebala pokopati i unuka?Bosna je majka raširenih ruku za sva tri svoja sina i svakog isto voli. Nije Bosna ni Srbija ni Hrvatska, Bosna je Bosna. Živi ko čovjek, dijeli hljeb sa susjedom, ne možeš ubiti ničijeg boga da bi tvoj bog vladao. I Una, i Bosna, i Drina bistro teku kao biseri majke Bosne i nose tuge zavađenih sinova. Ko boga vas preklinjem ja koji ne vjerujem u boga, nemojte da opet bosanske rijeke budu crvene od krvi, toliko puta su bile. Bosna je raj ako je gledaš očima pitomog čovjeka. Zaljubljen sam u bosansku dušu, iako nisam rođen u skutima Bosne. Usred surove bosanske zime ja osjetim toplinu kad zamiriše Bosna. Što su bosanske planine vidjele zla, da li su to bili insani ili zvijeri? Tugu nanijet nedužnom djetetu može samo onaj koji boga nema. Braćo, ne cijapajte Bosnu. I volite drugačijeg čovjeka, onda ste sposobni voljeti i svog boga. Ma kad vas molim, nemojte mi cijepati Bosnu. Bosne mora biti.

Vujević Mario rođen je 08.02.21965.godine u Splitu. Odrastao je u skromnoj radničkoj obitelji sa partizanskim korijenima. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu. Raspadom Jugoslavije zalagao se za prestanak mržnje na ovim prostorima. Javno se deklarirajući kao antifašista i borac za ljudska prava proglašen je društveno nepodobnim u svojoj sredini. Njegova borba protiv šovinizma i brojanja pogrešnih krvnih zrnaca bila je i ostala trn u oku hrvatskih nacionalista. Dosada je objavio tri knjige: „Crveni mohikanac“, „Šta će reć ljudi?“ i „Split je umra“. Kroz sve tri knjige provlači se jak antifašizam i borba za normalan suživot bez mržnje na ovim prostorima. Kao Jugoslaven i antifašista osuđivao je progon i mržnju prema manjinskim narodima. Na društvenim mrežama i u svom djelovanju, zalaže se za civiliziran suživot u regionu. Zbog zalaganja za cjelovitu i suverenu BiH nosi stigmu hrvatskog autošoviniste.

U subotu će u ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla biti promovirana knjiga „Split je umra“, a svi prisutni će moći kupiti i druga dva romana: „Crveni mohikanac“ i „Šta će reć ljudi?“.

Ulaz na promociju je slobodan.

(TIP)