Foto/Na kafu svratili premijer TK i ministri: U tuzlanskom kafiću rade osobe s Downovim sindromom

U Tuzli je u subotu otvoren ugostiteljski objekat “Klub – Zmajevo srce”, u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i invaliditetom. Podršku ovom projektu, svojom posjetom, danas je dala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Irfan Halilagić, a pridružio im se i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

– Ovo je prilika da i u slobodno vrijeme damo dodatni doprinos i da ukažemo na potrebu inkluzije i radnog angažovanja osoba s invaliditetom. Svi zaslužuju priliku da rade i da sami, u skladu sa svojim mogućnostima, privrjeđuju sebi, svojoj porodici, ali i cijelom društvu – kazao je premijer Halilagić.

Objekat je otvorilo Udruženje “Zmajevo srce” na čijem je čelu Omer Isović. Trenutno zapošljava sedam osoba, a moguće je da se taj broj poveća.

– Prošle godine smo pokrenuli projekat socijalizacije osoba s Downovim sindromom i drugim invaliditetima, koji su radili u kafićima. Tako se javila želja kod roditelja da djeca koja su osposobljena za kuhare i konobare da imaju priliku da rade. Tako je sve krenulo, a od otvaranja u subotu imamo veliku podršku – kaže Isović.

On je iskazao zahvalnost građanima Tuzle, ali i brojnim institucijama koje su u startu prepoznale važnost ovog projekta.

– Osobe s Downovim sindromom mogu raditi na velikom broju radnih mjesta. Zbog osobina koje posjeduju, izrazito su vedre i emotivno tople osobe, vrlo društvene i spremne na komunikaciju te se često se zapošljavaju u uslužnim djelatnostima. Jedan od poslova na koji se zapošljavaju osobe s Down sindromom, a koji je posljednjih godina “u trendu”, jeste upravo posao konobara. U ovom poslu pomenute osobine osoba s Down sindromom najbolje dolaze do izražaja. Na radno mjesto uvijek donose svoj entuzijazam, pouzdanost i predanost poslu, a same osobe dobivaju osjećaj smisla i jednake mogućnosti kao i svi drugi ljudi u zajednici. Zbog toga svi imamo mnogo razloga da podržimo ovaj i doprinesemo buđenju drugih sličnih projekata – kazao je premijer Halilagić.

U pomenutom kafiću jučer je u znak podrške kafe služio ministar za boračka pitanja u Vladi TK Zoran Blagojević, a kako su nam rekli u Udruženju “Zmajevo srce”, vrlo brzo će na istom mjestu volontirati i drugi članovi Vlade TK.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…