Zaprimili 100 prijava: Tužilaštvo BiH u 2021. godini podiglo samo osam optužnica za korupciju

Iako je korupcija gorući problem u BiH, posebno politička korupcija koja iznutra uništava Bosnu i Hercegovinu čini se da se Tužilaštvu BiH ne žuri s predmetima korupcije. U ovom kontekstu važno je podsjetiti na audiosnimak razgovora koji je objavljen u medijima u septembru 2021. godine (nastao u julu 2019.), a koji su vodili tadašnja glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić, smijenjena u oktobru 2021. zbog discplinskih prekršaja, zamjenica glavne tužiteljice i tadašnja šefica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Ozrenka Nešković i direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Tužiteljica Nešković na tom snimku govori da se ne mogu raditi predmeti visoke korupcije. Nakon što je VSTV imenovalo Milanka Kajganića za v.d. glavnog tužioca za šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju imenovao je Dianu Kajmaković umjesto Ozrenke Nešković.

U izvještaju Tužilaštva BiH za 2021. godinu, a koji će razmatrati Parlament BiH navode se i rezultati rada na predmetima korupcije koji su poražavajući.

Tužilaštvo BiH je u 2021. godini u rad zaprimilo 100 prijava protiv 270 lica, dok je iz ranijeg izvještajnog perioda u radu ovog tužilaštva bilo 75 prijava protiv 212 lica. Ukupno u radu je bilo 175 predmeta protiv 482 lica. Prema ovom izvještaju čini se da Tužilaštvo BiH postupa samo po prijavama za korupciju, ali ne i da djeluje po službenoj dužnosti. Stotine su medijskih objava, priloga, tekstova o razmjerama korupcije sa konkretnim primjerima. No, za Tužilaštvo BiH očito je korupcija sporedni problem.

Tokom izvještajnog perioda (u 2021.) tužioci su riješili 69 prijava protiv 179 lica i to su donesene 43 naredbe o nesprovođenju istrage protiv 103 lica, pokrenuta istraga u 11 predmeta za 19 lica, te na drugi način riješeno 15 predmeta protiv 57 lica. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješeno 106 prijava protiv 303 lica.

U odnosu na rezultate rada na predmetima korupcije, Tužilaštvo BiH je u 2021. godini imalo ukupno 26 istraga u odnosu na 58 lica. Ukupan broj neriješenih istraga iz ranijeg perioda je 15 protiv 39 lica, dok je u 2021. godini naređeno 11 istraga protiv 19 lica. U izvještajnom periodu riješeno je 19 istraga protiv 29 lica i to je doneseno 10 naredbi o obustavi istrage protiv 17 lica, 1 istraga protiv 1 lica riješena je na drugi način, te je u toku izvještajnog perioda podignuto 8 optužnica protiv 11 lica.

Potvrđeno je 8 optužnica za 9 lica, odbijene su 2 optužnice za 4 lica. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješeno 7 istraga u odnosu na 29 lica.

U toku izvještajnog perioda doneseno je ukupno prvostepenih presuda u 10 predmeta za 14 lica i to osuđujućih u 8 predmeta za 10 lica, oslobađajućih u 2 predmeta za 4 lica. Na presude su uložene 4 žalbe protiv 6 lica, nije bilo uvaženih žalbi, te je Sud BiH 4 žalbe protiv 6 lica odbio. Pravosnažne presude su donesene u 12 predmeta protiv 16 lica, od kojih je 10 presuda protiv 12 lica osuđujućih, te 2 presude protiv 4 lica oslobađajuće.

(TIP/Nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Откройте для себя новшество в мире ставок с последним обновлением приложения БК Олимп для Android! [url=https://free-apk-olimp.ru/]free-apk-olimp.ru[/url] уже сейчас. Мы освежили…