Klinika za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla sigurnim korakom ide naprijed u izvođenju minimalno invazivnih hirurških procedura

Operativni tim Klinike za torakalnu hirurgiju JZU UKC Tuzla izveo je resekcijski zahvat na plućima kod neintubiranog pacijenta (Non-intubated awake uniportal VATS). Riječ je o operativnom zahvatu koji se provodi na pacijentu s laganom sedacijom pod spontanom ventilacijom.

“Tokom posljednjeg desetljeća došlo je do nevjerovatne evolucije u torakalnoj hirurgiji s uvođenjem i razvojem minimalno invazivnih tehnika zbog čega među torakalnim hirurzima i anesteziolozima raste interes za neintubirane, odnosno zahvate na budnim, lagano sediranim pacijentima. Adekvatna analgezija, dobivena tehnikama regionalne anestezije, omogućava izvođenje video-potpomognute torakoskopske hirurgije (VATS) kod sediranih pacijenata i mogu se izbjeći potencijalni štetni efekti povezani s općom anestezijom i selektivnom ventilacijom. Zbog navedenih prednosti, odlučili smo se da ovaj resekcijski zahvat na plućima kod neintubiranog pacijenta, uradimo kod pacijentice mlađe životne dobi kod koje je radiološki verificiran neoplastični proces lijevog pluća. Do danas, ovakve zahvate izvodili smo isključivo u opštoj endotrahealnoj anesteziji”, rekao je dr. Nermin Mušanović, mr. med. sc, šef Odjeljenja za hirurgiju pluća.

On je pojasnio da su prednosti ovakvog operativnog liječenja višestruke. Neintubirani postupci minimiziraju štetne efekte trahealne intubacije i opće anestezije, kao što su trauma dišnih puteva, ozljeda pluća uzrokovana ventilacijom, djelimični kolaps plućnog parenhima, postoperativna mučnina, povraćanje i kašalj.
“Spontana ventilacija na jednom pluću je više fiziološka i ima više prednosti od mehaničke ventilacije. Neposredno nakon operativnog zahvata pacijentica je samostalno počela da obavlja svakodnevne aktivnosti uključujući i ustajanje iz kreveta. Njen postoperativni tok protiče uredno i ona je dobrog opšteg stanja, bez boli i drugih nepovoljnih postoperativnih efekata”, rekao je dr. Mušanović.

I pored toga što tek obilježava prvu godinu svog postojanja Klinika za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla može se pohvaliti da prati zdravstvene trendove u razvoju minimalno invazivnih tehnika. Operativni tim ove klinike je nakon što su standardizirali metode velikih VATS resekcija pluća i medijastinuma, u saradnji sa Klinikom za anesteziju i reanimatologiju, pristupio izvođenju resekcijskih zahvata na plućima kod neintubiranih pacijenata, što je prema našim saznanjima novina u našoj zemlji.

Odluka o izvođenju neintubirane uniportalne resekcije VATS-a u budnom stanju temelji se na iskustvu operativnog tima Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla i predstavlja još jedan korak naprijed u minimalno invazivnim hirurškim procedurama i u budućnosti se može pouzdano ponuditi sve većem broju pacijenata.

(TIP