Medvedev: ‘Niko ga ne želi, ali nuklearni je rat moguć. Ovo su četiri situacije u kojima bi Rusija posegnula za atomskom bombom‘

Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je u petak kako će zapadne sankcije konsolidirati rusko društvo a ne izazvati nezadovoljstvo vlašću, prenosi Reuters.

“Glupo je vjerovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih poduzeća mogle imati bilo kakav učinak na moskovsku vladu”, rekao Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA, nakon više od mjesec dana od početka napada Rusije na Ukrajinu te oštrih sankcija zapada.

“Sankcije će samo konsolidirati rusko društvo, a ne izazvati narodno nezadovoljstvo s vlasti”, izjavio je.

Neke od zapadnih sankcija usmjerene su na poslovne ljude, milijardere, za koje se vjeruje da su bliski predsjedniku Putinu no Medvedev kaže kako oni nemaju utjecaj na vodstvo zemlje.

“Zapitajmo se može li itko od ovih velikih poduzetnika imati i najmanji utjecaj na poziciju vodstva zemlje? Otvoreno vam kažem: ne, nema šanse”.

Medvedev je rekao kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava Putina.

Umanjujući ekonomski učinak sankcija, Medvedev je rekao da će ruska vlada morati sama pronaći “odgovarajuća rješenja” kako bi potaknula razvoj zrakoplovne, automobilske, IT i druge industrije.

“Sada će biti teže rješavati ta pitanja, ali s druge strane, ne možemo se ni na koga osloniti. U ovom slučaju te probleme ćemo morati riješiti sami”.

Medvedev se obrušio na Ruse koji su govorili protiv invazije dok su bili izvan Rusije. “Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritizirati vlast – to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji jer to je izdaja”.

Govoreći u intervjuu za Sputnik, Medvedev se osvrnuo i na prijetnju nuklearnog sukoba rekavši da je ona uvijek prisutna, čak i kada nitko ne želi rat te da je stoga potrebno voditi odgovornu politiku.

“Nitko nije ni za koji rat, ponajmanje onaj nuklearni, koji je prijetnja samom opstanku ljudske civilizacije. U tom smislu, oni analitičari koji možda pomalo cinično govore da je razvoj nuklearnog oružja zapravo spriječio ogroman broj sukoba u 20. i 21. stoljeću, su u pravu. To je istina. Zapravo, upravo to se dogodilo”, rekao je Medvedev.

Ponavljajući poziv na vođenje odgovorne politike, podsjetio je da su NATO-ove nuklearne rakete usmjerene prema Rusiji, a ruske prema Europi i SAD-u.

Iznio je i četiri situacije u kojima bi Rusija, kako je rekao, imala pravo upotrijebiti nuklearno oružje.

Prva je u slučaju da Rusija bude napadnuta projektilom koji nosi nuklearnu bojevu glavu. Druga je neki drugi oblik nuklearnog napada na Rusiju ili na njezine saveznike. Treća je ugrožavanje “kritične infrastrukture” koje bi za posljedicu imalo paralizu ruskog nuklearnog naoružanja. Četvrta situacija je čin agresije protiv Ruske Federacije ili njezinih saveznika koja bi za posljedicu imala prijetnju samoj egzistenciji države, bez obzira bilo u toj agresiji korišteno atomsko oružje ili ne.

Prema njemu, aktualna kriza gora je od one u Hladnom ratu jer, kako kaže, tadašnji ruski suparnici nisu nastojali dovesti situaciju do usijanja, nisu nametali sankcije na industriju, poljoprivredu i pojedince. Požalio se da je Rusiji objavljen ekonomski rat pa je nabrojao sve nedaće s kojima se njegova zemlja susreće zbog nametnutih sankcija.

“Sve što se trenutno zbiva je ekonomski rat koji je objavljen Rusiji, kako je to rekao jedan francuski ministar. Objavili su nam ekonomski rat i nastoje ga voditi bez ikakvih pravila, a to će dovesti do uništenja kompletnog globalnog ekonomskog poretka”, smatra Medvedev.

(TIP/Izvor: Hina/Jutarnji.hr/Foto: Yulia Zyryanova/AFP)