Kešetović: Dodik i preko poreza stvara državu u državi

Velike rezerve novca se kriju u sivoj ekonomiji, a ona se može suzbiti samo jačanjem fiskalne i finansijske discipline, kaže profesor Izudin Kešetović.

Ekonomski stručnjak i penzionisani profesor ekonomije Izudin Kešetović smatra da Bosna i Hercegovina ne treba “nadoporezivanje i kumuliranje poreza”, što je trenutno slučaj sa oporezivanjem nafte i naftinih derivata, gdje postoji više oblika akciza i naknada, uz opštu stopu poreza od 17 posto.

DRŽAVA U DRŽAVI

– Sa stanovišta fiskalnog kapaciteta važnije su akcize na duhan i ostale visokotarifne robe. Za naftu i naftine derivate dovoljna je jedna opšta tarifa i jedna “normalna” akciza. Ovako imamo veliku evaziju po osnovu visokotarifnih proizvoda, od kojih je na prvom mjestu duhan, zatim kafa, pa alkohol i svakako nafta i naftini derivati. Veliki broj je onih koji su se obogatili iz upravo prometa ove robe, smatra profesor Kešetović.

Kao optimalno rješenje profesor Kešetović u ovom trenutku vidi jedino ukidanje dodatne akcize, koja nije postigla cilj niti ima opravdanje.

– Uz to, ne treba dirati postojeći tarifni sistem sa jednom opštom stopom od 17 posto i nultom stopom za izvoz. Velike rezerve novca se kriju u sivoj ekonomiji, koja se može suzbiti samo jačanjem fiskalne i finansijske discipline. To znači organizaciono, materijalno, kadrovsko jačanje poreske i carinske administracije na nivou države BiH i entiteta, smatra profesor Kešetović.

Ranije najave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika podržane u Narodnoj skupštini RS-a o tome da će se tražiti donošenje seta izmjena poreza u državnom Parlamentu, ocjenjuje nastavkom pokušaja stvaranja države u državi.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)