DZ Tuzla: Sve učestalije obolijevanje djece od respiratornih bolesti

Sve je učestalije obolijevanje djece od respiratornih bolesti, čiji roditelji pomoć traže u ambulantama porodične medicine…

Zbog stabilne epidemiološke situacije kada je riječ o pandemiji koronavirusa, u domovima zdravlja posljednjih dana nije primjetan veliki priliv pacijenata. Ali, drugi virusi ne miruju, pa djecu muče respiratorne bolesti, čiji roditelji ljekarsku pomoć traže u ambulantama porodične medicine.

Doktorica Armina Pašalić iz Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla kaže da trenutno u ovoj ustanovi bilježe blagi pad, osobito kovid-pacijenata. Šta nas očekuje najesen, još je rano govoriti, ali se nada da se neće ponoviti raniji period i reinfekcija virusa.

– Kada se radi o dječijim respiratornim bolestima, već neko vrijeme značajan je priliv djece na ljekarskom pregledu. Mnogo je onih koji imaju i bronhitis i opstruktivni bronhitis. Na osnovu pulmoloških pregleda sa UKC-a Tuzla i po broju pacijenata, sve je veći broj djece mlađe životne dobi koja su na potpornoj respiratornoj terapiji, kako bismo ih zaštitili od ponavljanih opstrukcija, govori za Oslobođenje dr. Pašalić.

Doktorica kao uzrok ne isključuje i loš kvalitet zraka u gradovima, ali i dodaje da je mnogo djece sa hroničnim suhim kašljem. Gripozna stanja kod odraslih su sa lakšom kliničkom slikom. Ima mnogo oboljelih, ali bez velikih gužvi u ambulantama.

Kada je riječ o oboljelim od virusnih infekcija, dr. Bajro Slatina iz Doma zdravlja Zenica nam kaže da je u prethodnom periodu postojao jako veliki priliv pacijenata sa opštim infektivnim sindromom.

– Imali smo i mnogo pacijenata sa pogoršanjima osnovnih hroničnih oboljenja, koja su najčešće bila posljedica SARS-CoV-2 infekcije, kao i infekcije sezonskom gripom. Konkretno, radilo se o povećanju broja pacijenata od najmanje 50-100 posto u odnosu na uobičajen dnevni prosjek, u zavisnosti od fluktuacije epidemiološkog stanja iz dana u dan, naglašava dr. Slatina.

Najnoviji izvještaji bilježe da je u našoj zemlji registrovano 149 osoba pozitivnih na koronavirus, od 1.588 obrađenih testova. Preminulo je pet osoba.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Merima Babić)