Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od četvrtka biti zabranjen izvoz brašna iz Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je u intervjuu na televiziji B92 rekao i da će od četvrtka biti zabranjeni izvoz pšenice, kukuruza i jestivog ulja.

Vučić je rekao da će te namirnice Srbija imati i za sebe i za region.

On je dodao i da će država na sebe preuzeti 90 odsto rasta cijena goriva i da će u narednih mjesec i po subvencionisati gorivo za poljoprivrednike kako bi im cijena ostala ista kao i 8. marta, te da će gorivo po toj cijeni u vrijeme sjetve poljoprivrednici moći da kupe na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Vučić je kazao da će se država starati i da cijena goriva za građane ne raste previše i da će se odreći 20 odsto ukupne akcize na gorivo kako bi mogla da stabilizuje cijenu goriva.

On je rekao da su SAD i Velika Britanija donijele odluke da prestanu da uvoze rusku naftu i gas i da Srbija čeka odluku Evropske unije, a da ako EU odluči da zabrani uvoz svih energenata iz Rusije, onda je Srbija u problemu odakle da nabavi naftu i gas i da je NIS tražio uvoz iz trećih zemalja.

Kako je rekao, ako dođe do uvoza iz trećih zemalja, država će naftu izuzeti od carina, kako bi omogućila snabdijevanje cijelog tržišta.

“Meni ovo liči na smak svijeta u ekonomskom smislu”, rekao je Vučić govoreći o situaciji u Ukrajini

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Fena)