Blagojević: Ohrabrujuće je da su žene sve zainteresovane za vojnu službu

Više nije nepoznanica da su žene prisutne u odbrambenim strukturama kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Drže se rame uz rame s kolegama. Na dužnostima su u policiji, specijalnim jedinicama, misijama i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kapetan Milica Blagojević je pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a trenutno na dužnosti oficira za civilno-vojnu saradnju i odnose s javnošću.

“Još kao student na Fakultetu za kriminalistiku i kriminologiju i sigurnosne studije sam gajila određene afinitete prema vojnim i bezbjednosnim strukturama i imala sam želju da radim neki posao koji, između ostalog, uključuje i nošenje uniforme”, ispričala je Blagojević.

Nakon završetka školovanja prijavila se na konkurs Oružanih snaga BiH.

“Nakon što sam uspješno prošla testiranje, upućena sam na osnovnu vojnu obuku. Moj karijerni put je krenuo od prvog vojničkog čina. S obzirom na to da sam uvijek imala želju za napredovanjem i da sam u sistemu bila kao lice sa visokom stručnom spremom, odlučila sam da se okušam i na konkursu za prijem oficira u Oružane snage BiH. Nakon što sam uspješno prošla sve faze testiranja, upućena sam na osnovnu oficirsku obuku, nakon koje sam dobila i prvi oficirski čin. Tokom te obuke sam bila jedini ženski pripadnik u svojoj klasi”, pojasnila je Blagojević.

U Oružanim snagama BiH je već osam godina.

“Više nije nepoznanica da su žene prisutne u odbrambenim strukturama. Tako da i u Oružanim snagama BiH iz godine u godinu prisutna je sve veća tendencija interesovanja žena za vojni poziv. U Oružanim snagama BiH ne postoje razlike između muških i ženskih pripadnika. Svi smo mi tu da izvršavamo svoje obaveze i zakonom definisane dužnosti. Tako da je to najbitnije na kraju dana. Svi smo jednaki i ukoliko svi odgovorno i profesionalno izvršavamo svoje zadatke i ukoliko smo dovoljno obučeni za poziciju na kojoj se nalazimo, sve naše kolege će nas poštovati i uvažavati”, istakla je Blagojević.

Obuka koju je prošla je bila zahtjevna za sve koji su je prolazili, pa i za nju.

“Sastojala se od teoretskog i praktičnog dijela koje smo morali da izvodimo i na vojnim poligonima. Što se tiče nas žena na toj obuci, svi moramo da postižemo jednak standard. U nekim slučajevima moramo više da se potrudimo kada je riječ o fizičkoj snazi. Na kraju krajeva smo svojim radom i zalaganjem uspjele da dokažemo da smo u potpunosti sposobne da dostignemo sve postavljene standarde pojednako dobro kao i naše muške kolege. Proteklih godina smo imali mnogo slučajeva da su ženski pripadnici upravo bili vojnici, odnosno oficiri u svojim klasama”, ispričala je Blagojević.

Broj žena u Oružanim snagama BiH raste iz godine u godinu.

“U Oružanim snagama BiH ima oko deset posto žena što je neki postavljeni standard, ali kada se brojčano pogleda, taj broj je izuzetno mali. Ono što ohrabruje jeste da su žene iz godine u godinu sve više zainteresovane za vojni poziv i prisutne na skoro svim dužnostima i u svim službama. Žene u Oružanim snagama BiH nisu samo statistika i pokazatelj, već su svojim radom i trudom pokazale da su dorasle svim poslovima i zadacima isto kao i njihove muške kolege”, poručila je Blagojević.

Za održavanje forme potreban je svakodnevni angažman i vježbanje.

“Što se tiče fizičke obuke, ona je neizostavan dio mog radnog dana. Nastojim da održavam dostignuti nivo fizičke spremnosti tako što svakodnevno vježbam, a i privatno se bavim rekreativnim trčanjem. Učestvujem na brojnim trkama, maratonima i polumaratonima. Bila sam polaznik brojnih školovanja i kurseva. Posebno bih izdvojila školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje sam provela 4,5 mjeseca. Bila sam jedini ženski pripadnik Oružanih snaga BiH koji je uspješno završio obuku za oficire vojno-obavještajnog roda”, izjavila je Blagojević.

Kada se odlučila za ovaj poziv, njena porodica je na početku bila malo uplašena i zabrinuta.

“S obzirom na to da sam jedina kćerka u porodici, imam tri brata, brinuli su se gdje idem, jer su očekivali da odaberem neki civilni poziv i da budem bliže kući”, dodala je Blagojević.

Da ponovno može birati kojim bi se poslom bavila, opet bi odabrala isto.

(TIP/Izvor: Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…