Escobar: Svaki korak kojim bi se sada destabilizirala BiH bio bi katastrofalan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas se u Briselu, na konferenciji za novinare, u kontekstu mogućeg ukrajinskog scenarija i u nekim drugim zemljama, posebno osvrnuo na stanje u Gruziji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini. Te su zemlje, rekao je, već duže izložene različitim prijetnjama iz Rusije, a u BiH snažna je i zapaljiva retorika koja služi destabilizaciji zemlje zbog čega NATO mora gledati kako će ojačati tu državu. O stanju u BiH za HRT govorio je specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

Na pitanje je li moguće da Rusija sada prizna Republiku Srpsku, Gabriel Escobar je odgovorio kako nije ništa čuo o tome i misli kako bi svaki korak kojim bi se destabilizirala Bosna sada bio katastrofalan.

– U procesu smo u kojem pokušavamo provesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica EU-a. Nažalost, mislim da sve vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se prije radi o zaštiti korupcije. Mislim da Republika Srpska ne želi neovisnost. Mislim da Republika Srpska, pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi neovisnost jer neovisnost traži odgovornost prema proračunu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga nitko u regiji ne bi priznao, nitko od susjeda, naglasio je Escobar.

Dosad sankcije u BiH nisu pomogle u rješavanju političke krize u BiH. Po čemu se nove sankcije razlikuju?

– Trenutačno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se moglo dogoditi i u toj regiji. Ljudi koji ne vjeruju da sankcije djeluju, moraju samo pogledati Rusiju, rekao je.

BiH će održati izbore u oktobru. Hrvatsko stajalište je jasno: bez promjene izbornog zakona, izbori neće biti pošteni, a Hrvati neće imati legitimne predstavnike. Je li moguć politički kompromis u BiH prije izbora?

– Ne samo da je moguće, nego mislim da je nužno i hitno. Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uvjetima, naglasio je.

(TIP/Nap)