Delegati osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, o duhanu na idućoj sjednici

Dom naroda Federacije usvojio je izjavu kojom osuđuje vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu uz punu podršku državnim institucijama Bosne i Hercegovine u usklađivanju vanjske politke sa politikom Unije o ovom pitanju. Delegati su izrazili spremnost Federacije da pomogne izbjeglicama iz Ukrajine ukoliko se odluče na boravak u ovom entitetu. Inače, delegati su se trebali izjasniti i o Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ali su to odgodili za narednu sjednicu.

Gotovo ista slika svaki put. U sali nema gotovo pola delegata. Iako kvorum formalno postoji, sa zakonom o duhanu nisu se smjeli kockati. Zato je uvijek lakše linijom manjeg otpora. Odgoditi glasanje i pozvati one koji na sjednice ne dolaze, a plaćeni su da preuzmu odgovornost i glasaju.

“Imali smo amandmane i velika je vjerovatnoća da amandmani ne bi prošli. S druge strane, prijeti opasnost da ne bi prošao ni zakon jer je mali broj izaslanika”, kazao je HDZ-ov Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata.

Amandamani su trebali olabaviti predloženi zakon – prema Vladinom prijedlogu, pušenje je dozvoljeno kod kuće ili napolju. Mogućnost vlasnicima ugostiteljskih objekata da se opredijele hoće li biti dozvoljeno pušenje ili bar omogućiti da se fizički odvoje pušači od nepušača unutar jednog objekta, ali i uključivanje u zakon elektronskih cigareta. I svi delegati, uglavnom, saglasni da je postojanje zakona nužno, ali su različito gledali na njegove propise, ali i mogućnost njegove implementacije. Ukazivali su i na činjenicu da se 23 godine u BiH ne implementira već postoji Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima.

“Politika je dovela pola ljudi na apaurine, a pola na cigare jer čekaju stalno nešto. Morate imati stabilno okruženje da racionalno mogu donijeti odluku oko svog zdravlja”, kaže SDP-ov Aner Žuljević.

Predsjednik kluba bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) poručuje: “Za nas je ovaj zakon jako bitan jer štiti zdravlje ljudi”.

Upravo su zaštita zdravlja, prevencija sve većeg broja kardiovaskularnih oboljenja, smanjenje broja ovisnih o pušenju, ali i zaštita djeca ključni argumenti onih koji su u izradi zakona učestvovali.

Delegati Doma naroda zajedničkom izjavom iskazali su solidarnost sa građanima Ukrajine, osudivši rusku agresiju i dajući podršku BiH da prihvati sve stavove EU-a o ovom pitanju. Delegati su usvojili i Prijedlog za formiranje komisije za istraživanje privatizacije i propadanja fabrika duhana u Mostaru i Sarajevu. Također, delegati su k znanju primili veći broj informacija i izvještaja, a izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica skinuti su s dnevnog reda.

(TIP/Izvor: federalna.ba)