Predsjedništvo BiH odbilo zahtjev Dodika da BiH ostane neutralna o ratu u Ukrajini; Dodik: ‘Ovo je krah ukupnog sistema, neizvjesno kako ćemo dalje’

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio jeu srijedu sjednicu Predsjedništva BiH jer nije prihvaćen njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik je u izjavi novinarima napomenuo da je na sjednici rekao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, te najavio i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člna Predsjedništva zloupotrijebe njegovo odsustvo. “Udruženi poduhvat koji čine (Šefik) DŽaferović, (Željko) Komšić, (Bisera) Turković i ostali koji su na toj liniji krše Ustav BiH, ohrabreni od određenih evropskih i američkih struktura. U istom scenariju koji se ovdje dešavao 1992. godine, prema kojem, smatraju da je jedino ispravno ono što oni smatraju da treba da bude sprovedeno”, naveo je Dodik.

On tvrdi da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvjesno na koji način će se moći nastaviti dalje.

Dodik je ponovio je da smatra da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Milorad Dodik je osudio ponašanje druge dvojice članove Predsjedništva BiH, za koje je rekao da samostalno donose odluke. “Moje ustavno pravo kao člana Predsjedništva jeste da učestvujem u kreiranju spoljne politike, a to mi nije dozvoljeno”, rekao je Dodik.
Komentarišući pozive bivših visokih predstavnika u BiH da se BiH što prije primi u Evropsku uniju, Dodik je kazao kako mu nije jasno šta će Evropskoj uniji “jedan bolesnik”. “Koji će đavo BiH u Evropskoj uniji”, prokomentarisao je Dodik.
“Ja sam protiv rata u svakom slučaju, bilo gdje se on vodio”, rekao je Dodik.
(TIP/Izvor: Federalna.ba)
  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…