Rusija počela koristiti zabranjene termobarične bombe

Ukrajina je danas optužila Rusiju da je napada zabranjenim oružjem: aerosolnom ili termobaričnom bombom. Rusi su danas u napadu na Ukrajinu iskoristili zabranjenu termobaričnu bombu, rekla je ukrajinska ambasadorica u SAD-u Oksana Markarova na brifingu američkim zastupnicima.

Korištenje ovoga oružja već je naveliko viđeno u ratu u ruskoj republici Čečeniji, a koristili su ga i proruski separatisti u Donbasu zadnjih godina. CNN je još u subotu izvijestio da je uočen termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda, nedaleko od ukrajinskog Harkova. Londonski Guardian javlja i da snimci iz Ukrajine svjedoče o prisutnosti termobaričnih raketnih bacača na ruskim vojnim gusjeničarima TOS-1.

Termobarično ili vakuumsko oružje ne koristi konvencionalno streljivo, nego je napunjeno visokotlačnim eksplozivom i kreirano da pri eksploziji usisa sav kisik iz okoliša i stvori strahovit val zračnoga pritiska. Posljedice za one koji se nađu u blizini su, blago rečeno, užasne: vatrena kugla nakon eksplozije učini da ljudi najbliži udaru jednostavno ispare bez traga, kao da ih nikad nije bilo. Udaljeniji zadobiju teške opekotine i oštećenja vida, sluha i unutarnjih organa, a tu su još i otrovni plinovi kao sekundarna posljedica. Svojedobne studije su upozoravale da ova vrsta bombe destruktivno utječe i na moždano tkivo i da žrtve umiru posve svjesne, a ugušene i u velikim bolovima. Dr. Marcus Hellyer, viši analitičar Australskog instituta za stratešku politiku, tvrdio je za Guardian još prije par dana da je rusko uvođenje takvog oružja u Ukrajini samo “pitanje dana”.

Aerosolna bomba ima dva sloja naboja: onaj prve faze distribuira u okoliš aerosol sastavljen od vrlo finog goriva na bazi ugljika i sitnih metalnih čestica. Drugi, eksplozivni, naboj pali taj oblak stvarajući vatrenu kuglu, udarni val i vakuum koji usisava sav okolni kisik. Udar eksplozije traje znatno dulje nego kod konvencionalnoga barutnog punjenja i sposoban je doslovno rastaliti ljudska tijela, do razine nevidljivosti.

Termobarična punjenja dolaze u različitim veličinama. Manje bombe koje se ispaljuju s kamionskih ili tenkovskih lansera obično se koriste za razbijanje bunkera i utvrđenih obrambenih položaja, no nisu baš učinkovite protiv tenkova. Pretpostavka je da će ih ruska vojska koristiti u urbanome ratu u Ukrajini za eliminaciju otpora iz stambenih blokova. S nekoliko punjenja može se za par minuta poravnati cijelo gradsko naselje. Ima i ekstremno velikih varijanti bombe koje se bacaju iz aviona, dizajniranih za uništavanje špilja i podzemnih tunelskih kompleksa, prenosi Oslobođenje.

(TIP/Foto: Shutterstock/Ilustracija)