Komšić, Džaferović i Izetbegović: Svijet je uz Ukrajinu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da neophodan oprez zbog dešavanja u Ukrajini, ali da se ne treba plašiti jer će BiH i njene patriote znati šta treba raditi ako dođe do neželjenih refleksija.

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Među prisutnima su bili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji su u izjavi za medije komentirali i napad Rusije na Ukrajinu i refleksije te krize na sigurnost u Evropi, sa akcentom na Balkan i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je kazao da se svijet promijenio i da će svijet dodatno promijeniti i ovo što se dešava u Ukrajini.

“Svijet više neće biti isti, šta god da bude u Ukrajini. Nesigurnost se uvukla na cijeli evropski kontinent. Sve ono što se činilo dalekim i što se dešavala drugim kontinentima, a mi znamo šta se sve može desiti jer smo to iskusili na vlastitoj koži, nas opominje da budemo oprezni“, kazao je Komšić.

Ističući kako ljudi u BiH moraju čuvati svoju državu, jer to niko drugi za njih neće učiniti, Komšić je rekao da nema razloga za bojazan jer će BiH i njene patriote znati šta treba raditi ako dođe do nečeg neželjenog.

Na upit da li će u BiH biti održani redovni izbori, Komšić je kazao da izbori moraju biti održani i da bi u suprotnom bila obezvrijeđena priča o demokraciji, Ustavu i zakonima.

“Pravni okvir postoji i mogu se održati izbori. Sada je samo do političke volje da li će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen budžet koji će omogućiti da se izbori finansiraju. Ako tu bude opstrukcija, uvijek postoji rješenje, a ono je prvenstveno u rukama međunarodne zajednice i visokog predstavnika koji ima ovlasti čak i da nametne budžet institucija BiH i da na taj način omogući održavanje izbora“, poručio je Komšić.

– Zlo ne može pobijediti dobro-

I član Predsjedništva BiH Džaferović je komentirao aktuelna dešavanja u Ukrajini i moguće refleksije tih događaja na Evropu i BiH te je istakao da je neophodan oprez.

“Ne treba da se plašimo. Mi smo na tragu ispravne ideje, koja poštuje sve ljude u ovoj zemlji, koja nikoga ne diskriminira i za tu stvar se i dalje trebamo boriti i opiremo se onima koji su za bilo kakve podjele. Ova zemlja ne može podnijeti dalje etničke, niti teritorijalne podjele. Kada je u pitanju odnos BiH spram ruske agresije na Ukrajinu, stvari su jasne. Mi imamo zakone i odluke institucija koje nalažu da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, da se osuđuje udar na te vrijednosti na kojima je utemeljena svaka nezavisna država“, kazao je Džaferović.

On je kazao da te odluke nalažu i da se BiH pridružuje sankcijama civiliziranog svijeta, Evropske unije te je dodao da svi koji drugačije misle trebaju svoje ideje iznijeti na parlamentu i vidjeti kako će proći.

Na upit da komentira izjave člana Predsjedništva Milorada Dodika o realizaciji onog što je dogovoreno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Džaferović je kazao da ne zna šta je Dodik dogovorio s Putinom te je poručio da je je uzaludan posao svaki koji je usmjeren protiv BiH.

“Ukoliko je to nešto usmjereno protiv Bosne i Hercegovine, neka se okane toga što prije. Cijeli svijet se ujedinio sada kada je u pitanju Ukrajina. Vidite kako civilizirani svijet reagira. Ovo je borba dobra i zla. Zlo ne može pobijediti, anticivilizacija i barbarstvo ne mogu pobijediti. Civilizirani svijet mora pobijediti i civilizirane ideje. To je jednostavno tako“, poručio je Džaferović.

On je poručio da je BiH odlučna da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i vrijednosti civiliziranog svijeta koje su utkane u njen sistem.

– Svjesni i bolji dio čovječanstva je uz Ukrajinu-

Izetbegović je istakao da će dešavanja u Ukrajini probuditi Evropu.

“Civilizirani svijet, onaj bolji dio čovječanstva se diže, na razne načine se odupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Evropa se brani u Ukrajini, a na izvjestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti uredu. Ono što mi ovdje možemo garantovati jeste da ćemo učiniti sve da se sačuva stabilnost, sigurnost, a na prvom mjestu sloboda i nezavisnost ove zemlje“, kazao je Izetbegović.

Ističući kako su Zapad i Evropa shvatili da se moraju braniti i da ne mogu biti samo zbor zemalja, već unija u punom smislu te riječi, Izetbegović je kazao da se Evropa i Zapad moraju ujediniti u odbrani od ovog što se dešava u Ukrajini.

“Mislim da su mnogi zaprepašteni spremnošću da se na onakav način krene na invaziju na Ukrajinu i da to otvara sve moguće scenarije. Svjesni i bolji dio čovječanstva je stao uz Ukrajinu i stajaće sve snažnije. Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život, onako kako smo i mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slobodu. Ukrajina će se odbraniti i mislim da će odbraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu“, poručio je Izetbegović.

(TIP/Izvor: Anadolija)