PDA: Žena za ženu – još jače i odlučnije!

Više od 500 žena, članica Pokreta demokratske akcije s područja Tuzlanskog kantona, prisustvovale su tribini „Žena za ženu – još jače i odlučnije“, ordržanoj u organizaciji Asocijacije žena PDA TK.

˝Vaše prisustvo u kvantitativnom i intelektualnom smislu šalje snažnu poruku bh. građanima o ozbiljnosti i snazi ovog političkog pokreta koji se od samog osnivanja nalazi na udaru pojedinih režimskih, pisanih i elektronskih medija, čemu svi na neki način odolijevamo, a što je naznaka da građani prepoznaju PDA kao politički subjekt koji može biti aktivni dio promjena u BiH koje su nam prijeko potrebne. PDA daje poseban značaj ulozi žene u društvu što su žene kroz istoriju dokazale od osnivanja porodice do upravljanja državnim institucijama. Zbog toga vam se zahvaljujem što pronalazite svoju ulogu u društvu, što aktivno djelujete u okviru političkih subjekata i što ćete dovesti do društvenih promjena koje će BiH pokrenuti u pravcu ekonomskog razvoja, koji će spriječiti razdvajanje porodica˝, kazala je Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Pirić se osvrnula i na održani 1. Kongres PDA, te konstituisanje statutarnih organa stranke, ali i na aktuelnu političku situaciju kazavši, između ostalog, da će stranka pokušati ostvariti političke komunikacije sa svim političkim subjektima na cijeloj teritoriji BiH čiji je cilj očuvanje cjelovitosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te obezbjeđenje potpune ravnopravnosti svih naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

Istakla je da je Vlada TK, na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem, bila jedna od najuspješnijih vlada koja je za svoj transparentan rad i donošenje seta pozitivnih zakona, uključujući i formiranje posebnog tijela za borbu protiv korupcije, što je javno pohvalio i američki ambasador Erik Nelson.

˝U procesu koji je prethodio rušenju Vlade o poštenju su pričali oni koji imaju potvrđene optužnice i oni će formirati novu vlast, a iz prethodnog perioda su već poznati po formiranju neustavne Vlade. Krenuti u takvu avanturu sa tijesnom većinom samo osam mjeseci pred izbore ukazuje na jasan cilj preuzimanja ovlasti nad svim resursima Tuzlanskog kantona po svaku cijenu˝, kazala je predsjednica PDA.

Predsjednica Asocijacije žena PDA TK Lejla Ćebić Đerzić kazala je da PDA od samog osnivanja daje mjesto i podršku ženama, te da ova stranka prepoznaje ulogu i važnost ženskog učešća u javnom i političkom životu.

˝Svaka prepreka na putu nas je kao Asocijaciju učinila još jačom, snažnijom i odlučnijom, da nastavimo koračati ka zacrtanim ciljevima, a vaša podrška ovom skupu je znak da smo na svom putu nepokolebljive i neustrašive. Da se PDA izdvaja od svih drugih političkih partija i da PDA zaista i dokazano daje posebnu šansu ženama, dokaz je i činjenica da smo mi jedina politička partija u BiH koja na svom čelu ima ženu i mi se time ponosimo. U tom smislu, naša očekivanja su još i veća. Podrška ženi je svakako imperativ˝, istakla je Ćebić Đerzić, te dodala Asocijacija žena nastavlja sa pozitivnom pričom i radom koji je vrlo zapažen na terenu.

Azra Pašalić, potpredsjednica PDA i predsjednica Regionalnog odbora PDA Bosanska-Krajina Prijedor, ponosna je na činjenicu da je PDA jedina politička partija u BiH na čijem se čelu nalazi žena. Podsjetila je da je na 1. Kongresu PDA učešće uzelo veliki broj žena, te da je njoj pripala čast da predsjedava sjednicom.

˝To je novost u bosanskohercegovačkom stranačkom životu da  partijskim Kongresom, kao najvišem organu političkih partija, predsjedava žena. Mogli bi reći da ovdje nije slučaj o ravnopravnosti polova već o politici PDA koja jednako priznaje vrijednosti oba spola˝, poručila je Pašalić.

Prisutnim članicama se obratio i Jakub Suljkanović, predsjednik Glavnog odbora PDA, koji je govorio o ulozi žene u politici, te učešću u žena u političkim procesima. Suljkanović je, između ostalog, kazao da PDA na svim nivoima izvršne i zakodavne vlasti ima 55 predstavnika, od čega je 13 žena.

(TIP)