Promocije knjiga Alme Imamović i Enise Alibalić zatvorile manifestaciju “Knjigom u susret proljeću“

Nakon što su prošle sedmice promovisana djela “Bejat“ Suvada Hadžića i “Vjetrova dom“ Amele Delić, manifestacija “Knjigom u susret proljeću“ završena je održanim promocijama knjiga “Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović i “Namaste kažem“, autorice Enise Alibalić.

“Bar jednom da mi se diviš“ je književi prvijenac diplomirane medicinske sestre iz Tuzle koja je svoje pjeme ranije objavljivala u međunarodnim zbirkama.

Njena prva knjiga je promovisana u us srijedu 23. februara u Plavoj sali BKC-a pred velim brojem ljubitelja pisane riječi.

– Naslov knjige je veoma simboličan. On nosi dio stiha koji sam kao dijete pročitala na poleđini fotografije moih roditelja. Moja rahmetli majka je svojom rukom napisala stihove: “Tebi koji mi na srcu ležiš, o čijem liku noćima sanjam, bar jednom da mi se diviš, redove ove poklanjam”. Tako da sam ja u naslovu knjige htjela da sačuvam uspomenu na moju majku i na te prve stihove koje sam kao dijete zapamtila. To je me sve na jedan način kroz život inspirisalo da pišem prozne tekstove i ljubavnu poeziju. Na kraju sam se odlučila i završila ciklus jednog pisanja krunom ukoričenih mojih misli i emocija, upravo predstavljenih u ovoj zbirci poezije – rekla je Imamović na promociji, na kojoj je o knjizi još govorio i Mehmed Pargan.

Sinoć je u Maloj galeriji, pred velikim brojem zainteresiranih za ovaj događaj promovisana, “Namaste kažem“ , također prva knjiga autorice Enise Alibalić, novinarke, blogerice i književne kritičarke. Promotori su bili Sanja Dukić i Mehmed Pargan.

 – Upravo mi je publika bila podstrek za pisanje prve knjige. Ispunila sam sebi jednu veliku želju. . Biće mi neobično i jako se tome radujem pratiti kako moje najdublje emocije pretočene u kratke tekstove doživljavaju čitatelji, oni koji ne znaju pozadinu priče i koja će za njih možda imati sasvim drugo značenje od onog koje je imalo meni u vrijeme kada su ti tekstovi nastajali. Mislim da je to najuzbudljivije kod pisanja – istakla je sinoć Enisa Alibalić.

Posebnu notu ljepote  događaju dala ja i pijanistica Sara Skopljak.

(TIP)