Rusija napala Ukrajinu, eksplozije širom zemlje

Iz Kijeva stižu izvještaji o eksplozijama, kao i zvuku sirena za zračne napade i raketne napade na ukrajinske borbene avione na aerodromu izvan grada.

Kako javlja CNN eksplozije se rano jutros čuju u blizini više ukrajinskih gradova. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje.

CNN je objavio da ruske trupe prelaze u Ukrajinu preko bjeloruske granice.

Ukrajinska vojna infrastruktura, protivzračna odbrana, vojni aerodromi i letjelice kao i vojska gađani visoko-preciznim oružjem, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale vojnike na njenu južnu obalu, izvještavaju dužnosnici i lokalni mediji, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je rekao, “posebnu vojnu operaciju” na istoku.

Separatisti koje podržava Rusija u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su velike napade na ukrajinske snage duž linije, prenijela je u četvrtak ruska novinska agencija Interfax glasnogovornika separatista.

Novinar Guardiana Luke Harding sa sjedištem u Kijevu rekao je da su eksplozije prijavljene širom zemlje, uključujući Kijev, Harkov, Mariupolj, Dnjepro, Odesu, Slavayansk i Kramatorsk.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je „neizazvani i neopravdani“ napad na Ukrajinu, najavivši kako će svijet „držati Rusiju odgovornom“.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također je pozvao Putina da „zaustavi trupe u napadu na Ukrajinu“.

Sedmicama prije Zapad je optuživao Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, što je Rusija negirala sve vrijeme. Putin je za povlaćenje više od 100.000 ruskih vojnika sa područja uz granicu sa Ukrajinom tražio pisane garancije da ta zemlje neće postati članicom NATO-a, što je Alijansa odbila.

(TIP/Izvor: federalna.ba)