Nakon dojave da je religijska sekta stigla nadomak Sarajeva stiglo saopštenje

Povodom medijskih natpisa i povećanog interesovanja građana koji izražavaju zabrinutost zbog tvrdnji da su se na područje Istočne Ilidže naselili pripadnici ekstremističke religijske sekte, Služba za poslove sa strancima izdaje sljedeće:

Na osnovu prikupljenih operativnih podataka, Inspektori Službe za poslove sa strancima, došli su do saznanja da na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja praktikuje religijska uvjerenja na ekstreman način.

S tim u vezi, izvršen je inspekcijski nadzor, gdje je u dva privatna objekta vlasništva državljanina BiH S.V., u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža, zatečeno 37 stranih državljana. U pitanju su porodice sa maloljetnom djecom, državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale.

Provjerom kroz službene evidencije utvrđeno je da su lica ušla u Bosnu i Hercegovinu tokom novembra 2021. godine i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak. Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su promijenili adresu boravišta i nastanili se na navedenoj adresi u Istočnoj Ilidži.

Dalje je utvrđeno da za navedena lica nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, te je obavljen razgovor sa državljaninom BiH, S.V na okolnosti boravka stranaca u objektima u njegovom vlasništvu i tom prilikom je isti prekršajno sankcionisan zbog neprijavljivanja stranih državljana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. Obzirom da su u pitanju stranci, državljani zemalja koji su oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriju BiH, navedena lica imaju pravo na bezvizni boravak u zemlji ukupno u trajanju do 90 dana.

Napominjemo da je Služba izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a, te isti ne prolaze kroz iste ni po kom osnovu. Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od strane predmetnih stanih državljana.

Služba za poslove sa strancima zajedno sa drugim nadležnim bezbjednosnim agencijama vrši dodatne provjere za navedena lica od čijeg ishoda će zavisiti dalje predmetno postupanje, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [URL=https://goznaka-diploms.com/ ] https://gosznak-diplomixs.com/ [/URL] Купить диплом техникума в москве- Таков способ обрести официальный удостоверение по завершении образовательного учреждения. Свидетельство раскрывает…

  2. Привет любители софта! uFiler - бесплатный и простой в использовании торрент-клиент от российских разработчиков Elecard. Управляйте скачиваниями, настраивайте скорости и…