Veliki projekat po historijskom romanu ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ Jasmina Imamovića: Kralj Tvrtko se vraća Bosancima (i Hercegovcima)

JU Bosanski kulturni centar KS planira u vlastitoj produkciji realizirati veliki projekat pozorišne predstave ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’. Predstavu će po istoimenom historijskom romanu Jasmina Imamovića režirati bh. reditelj Dino Mustafić, dok dramatizaciju romana radi dramski pisac Željko Hubač.

O razlozima zašto JU BKC KS producira ovaj projekat direktor Jasmin Duraković je kazao: ˝Naša javna ustanova je jedna od strateških institucija kulture u Sarajevu i želimo sa projektima poput ovoga da budemo aktivni dio tekuće umjetničke produkcije u gradu i BiH. Također, namjera je da naši projekti budu posvećeni afirmaciji kulturnog i historijskog naslijeđa ove zemlje. Pozorišna predstava po romanu o velikom vladaru Kralju Tvrtku je idealna prilika za to˝.

Roman ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ objavljen je prije nekoliko godina i naišao je na veliki odziv publike u BiH i regiji, kao i vrlo pozitivnu recepciju kod književne javnosti. O romanu pisac Faruk Šehić je napisao: ˝Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća… Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama, obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva˝.

Slično je o romanu pisao književnik Mile Stojić: ˝Roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku, tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs. Ali, Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila˝.

Prema mišljenju beogradskog pisca Filipa Davida, autor, nalazeći snažno uporište u istorijskoj građi uspješno približava jedno vrijeme važno za Bosnu i njenu istoriju, sa očevidnim asocijacijama na vrijeme sadašnje. “U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspešno prožimajući fikciju i istorijska dokumenta. Roman stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korijene i savremene dileme”, napisao je Filip David.

Premijera predstave ‘Ljetopis o kralju Tvrku’ planirana je da se odigra ovoga ljeta u nekom od ambijentalnih prostora iz vremena srednjovjekovne Bosne.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Бесплатно скачать Олимп[/url] доступны для…

  2. Познакомьтесь с свежим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Скачать бесплатно Olimp на андроид[/url]…

  3. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, изменяющим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Скачать Олимп бесплатно[/url] доступны сегодня…