Američki ambasador Nelson dao podršku radu Vlade TK

S obzirom da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, nj.e. Eric Nelson uskoro napušta poziciju ambasadora, u srijedu je upriličen online sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa Ambasadorom. Ovom prilikom ambasador Nelson je još jednom pohvalio rad Vlade Tuzlanskog kantona i izrazio očekivanje da će partnerski odnos Kantonalne vlade i Američke ambasade nastaviti i u mandatu novog ambasadora. Posebno je istaknuo i pohvalio transparentnost u radu Vlade i brojne korake koje je Vlada, na čelu sa premijerom Hodžićem, napravila u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Tokom sastanka bilo je govora i o aktualnoj političkoj situaciji na državnom i entitetskom nivou, te refleksijama koje ta dešavanja mogu imati na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Nelson je izrazio ubjeđenje da neće doci do eskalacije i prenošenja političke krize u tom smjeru, a da je garant toga, uz domaće sigurnosne agencije, među kojima je i MUP TK, i prisustvo snaga EUFOR-a i NATO u BiH. S tim u vezi, jučerašnji sastanak ambasador Nelson je iskoristio da pozove sve političke predstavnike u BiH da ublaže svoju retoriku, te da djelovanje vrate u okvire institucija i državnog sistema.

Na kraju sastanka premijer Hodžić se zahvalio Ambasadoru na saradnji i partnerskoj podršci koju su on lično i Ambasada SAD-a u BiH u cjelini pružili Tuzlanskom kantonu, te mu zaželio zdravlje i uspjeh u budućem radu.

(TIP)