Predsjednica URDOSA Emina Altumbabić: ‘Pojavili se pojedinci i grupe koji pokušavaju unijeti zabunu i nemir među roditelje djece i osoba s autizmom’

Udruženje URDOSA podsjeća javnost  da još uvijek traje javna rasprava o Nacrtu Zakona o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam Tuzla, prve javne ustanove ovog tipa u Bosni i Hercegovini, za čiju su se izgradnju i otvaranje Udruženje roditelja djece osoba s autizmom (URDOSA), i prvi predsjednik URDOSA Meho Sadiković izborili.

˝Sve ide svojim tokom, a napominjemo da od partnera URDOSA, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona imamo čvrsta uvjeravanja da će Centar biti otvoren tokom 2022. godine. Bez obzira koliko dug, težak i bolan bio proces izgradnje objekta centra, puno je izazova pred nama i u procesu samog otvaranja Centra, i postavljanja pravila po mjeri i potrebama djece i osoba s autizmom, struke i posljednjih naučnih dostignuća u ovoj oblasti. Još jednom želimo napomenuti da će rehabilitacijske, obrazovne i zdravstvene usluge koje bude pružao Centar biti potpuno besplatne za svu djecu i osobe s autizmom s područja Tuzlanskog kantona, bez obzira da li su članovi bilo kojeg udruženja, ili npr. nisu. Jednaka prava i besplatne javne usluge rehabilitacije (liječenja), obrazovanja, socijalne zaštite, URDOSA zagovara od svog osnivanja za svu djecu i osobe s autizmom, i to je opće poznata činjenica˝, istakla je  predsjednica URDOSA Emina Altumbabić.

Prema njenim riječima, pojavili su se  pojedinci i grupe koji pokušavaju unijeti zabunu i nemir među roditelje djece i osoba s autizmom.

˝Još jednom podsjećamo da se Udruženje roditelja djece i osoba s autizmom već 20 godina bori za unapređenje prava djece i osoba s autizmom, kroz javna, sistemska i besplatna rješenja, a 15 godina za izgradnju Centra. Iza nas, i ispred nas je vidljiv uspjeh. A to je Javna ustanova Centar za autizam Tuzla, koji će biti otvoren u ovoj godini. Naši jedini partneri na ovom putu su djeca i osobe s autizmom i njihove porodice, Vlada i Skupština TK, dobronamjerni ljudi iz različitih institucija i oblasti života. Napominjemo, DOBRONAMJERNE! Zašto? Tokom 20 godina rada, URDOSA je iskustveno prepoznavala i približavala Udruženju dobronamjerne ljude, emotivno zrele s empatijom na stanje i životne okolnosti djece i osoba s autizmom i njihovih porodica. S druge strane brzo smo identifikovali i one “druge”, koji su u brojnim problemima djece osoba s autizmom i njihovih porodica vidjeli i vide priliku za vlastitu korist, brzu zaradu, samopromociju bez stvarnih rezultata i slično. Posljednje pomenute smo na civiliziran način udaljavali od URDOSA. S takvom praksom ćemo nastaviti, jer samo tako, uvjereni smo, možemo postaviti ‘Centar na zdrave noge’, naglasila je Altumbabić.

Javna ustanova Centar za autizam Tuzla, za čiju je izgradnju isključivo zaslužna URDOSA, zajedno sa partnerima Vladom i Skupštinom TK, te prijateljima Udruženja dobrih namjera, će predvođena menadžmentom, služiti djeci i osobama s autizmom i nihovim porodicama, bez obzira na članstvo u bilo kojem udruženju, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

˝Drugo, biće to i mjesto gdje će uz rad, spoj mladih i iskusnijih stručnjaka, uz valjanu edukaciju (za koju URDOSA već ima otvorena vrata u zemljama EU) doprinjeti boljitku djece i osoba s autizmom, ali i razvoju nauke, prije svega kroz rad Edukacijsko – rehabilitacijskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Sav trud, ali i donacije i grantovi koje je URDOSA godinama osiguravala od različitih nivoa vlasti, organizacija i preduzeća je uložen u izgradnju i opremanje Centra, i tako će biti i u budućnosti. Osim uposlenika buduće Javne ustanove Centar za autizam Tuzla koji će kroz plate i druga davanja zaraditi materijalnu korist, URDOSA će se potruditi da se priča o tome na njima i završi˝, kazala je Altumbabić i dodala:˝Nikakvi ‘samozvani stručnjaci, savjetnici, projektni stručnjaci’ i drugi oportunisti neće dobiti priliku. Smatramo da će rad Centra i odnos prema djeci i osobama s autizmom biti veliki test za cjelokupno društvo, ali i prilika za liječenje društva od posljednje navedenih devijacija, koje su pojedincima postale “normalne” i stil života. URDOSA će i dalje zagovarati osnovne civilizacijske vrijednosti i ljudska prava djece i osoba s autizmom, koje je zagovarao i prvi predsjednik URDOSA Meho Sadiković˝.

Iz Udruženja URDOSA pozivaju sve roditelje djece i osoba s dijagnostikovanim poremećajima iz autističnog spektra, ukoliko imaju bilo koje pitanje i dilemu vezanu za rad buduće Javne ustanove Centar za autizam Tuzla, da pišu na Facebook profil URDOSA, a oni će uz pomoć zaposlenika Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, ali i Ministarstva obrazovanja i Ministarstva zdravstva potruditi za pravovremen i valjan odgovor.

(TIP/Foto: Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://mostep.ru]Теплицу купить[/url]. [url=https://mostep.ru/]Прямостенные теплицы от производителя купить[/url]. [url=https://mostep.ru/#1]Прямостенные теплицы от производителя купить[/url]. [url=https://mostep.ru/#2]Теплица купить[/url]. [url=https://mostep.ru/#3]Уральские теплицы[/url]. [url=https://mostep.ru/#4]Теплица купить недорого московская…