Grad Tuzla obilježio Dan rođenja Martina Lutera Kinga

Odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća ispred biste u subotu je Grad Tuzla obilježio Dan rođenja Martina Lutera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u historiji čovječanstva. U ime građana i građanki Tuzle, cvijeće ispred biste su položili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić i vijećnici.

˝Martin Luter King je dio kulturnog naslijeđa cijeloga svijeta, ali na ovaj način i Tuzle. Radi se o jednom od najvećih boraca za ljudska prava u istoriji civilizacije. Između ostalog je rekao da se ‘mrak se ne može pobijediti mrakom, nego svjetlom’, ‘mržnja se ne može pobijediti mržnjom, nego ljubavlju’. Govorio je da čovječanstvo mora razviti metodu harmonizacije odnosa među razlikama, rješavanju konflikta među razlikama, a da osnova te metode treba da bude ljubav. I danas su njegove riječi aktuelne, pogotovo u Bosni i Hercegovini˝, kazao je gradonačelnik Tuzle za TIP.

Foto: TIP.ba

Prema njegovim riječima, trebamo svi učiniti maksimalan trud jer je jasno da svim nacijama u BiH odgovara dobro zdravlje, mir i razvoj. ˝Ta ogromna većina treba da utiče na one koji govorom mržnje, prijetnje, zbunjuju i plaše ljude. Da budemo svi zajedno na zajedničkom cilju rješavanja konfikta metodom međusobnog poštovanja i ljubavi. Ogromna je većina nas koji imamo normalne iste ljudske želje˝, zaključio je Imamović.

Video: RTV7

Podsjećamo, bista Martina Lutera Kinga, poklon je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i postavljena je u našem gradu u januaru 2003. godine. Od tada građani Tuzle, zajedno sa građanima SAD-a, obilježavaju 15. januar i odaju priznanje ovom velikanu, sjećajući se njegovih ideja i djela.

(TIP)