Video: SBB na granici da povuče svoje ministre iz federalne Vlade zbog imenovanja direktora

Hoće li se SBB-ovi ministri povući iz federalne Vlade? To pitanje u javnosti dodatno je došlo u fokus zbog kaznenih prijava nakon imenovanja na ravnateljske pozicije u tri zatvora, ali i događanja na posljednjoj sjednici Vlade. SBB se ranije pobunio zbog kadroviranja u zeničkom zatvoru. Direktorsku fotelju nisu dobili, a po stranačkom dogovoru sa SDA, itekako su je očekivali.

Četiri SBB-ova ministra nisu se pojavila na sjednici Vlade održane u srijedu. Odluka je donesena nakon, za njih, spornih imenovanja. Iako to ne potvrđuju, spekuliše se da im je zasmetalo to što je resorni ministar, HDZ-ov Mato Jozić, za direktora zatvora u Zenici predložio svog pomoćnika, za koga su glasali i ministri SDA, iako je po međustranačkom dogovoru to mjesto trebalo da pripadne SBB-u.  Iz SBB-a poručuju da su glasali protiv imenovanja direktora zatvora u Zenici, Orašju i Sarajevu jer se radi o ljudima koji su ostvarili uslove za penziju. Kažu, bez njihovih ministara u vladi u pitanje se dovodi i kvorum. Upiru prstom u HDZ.

Najavljeni su razgovori iduće sedmice predsjednika HDZ-a gospodina Dragana Čovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se razjasne međustranački odnosi i problemi koje pravi HDZ na način da ta stranka bira Bošnjake koji su podobni ministrima iz Čovićeve stranke.

Rukovodstvo SDA je juče održalo sastanak sa svojim ministrima, a tema je upravo bila podjela fotelja. Hoće li SBB dobiti svoje funkcije, nisu precizirali. Kažu, znaće se kroz nekoliko dana.

“U toku su konsultacije unutar SDA oko pitanja koja su prioritetna za rješavanje, za potrebe funkcionisanja Vlade, i naravno u toku su i razgovori sa SBB-om. Bilo koja tvrdnja da nije u skladu sa zakonom, naravno imaju institucije koje treba da to utvrde. I ne treba bježati od toga”, ističe glavni tajnik SDA Halid Genjac. 

Nakon imenovanja uslijedile su krivične prijave protiv ministra Jozića, premijera i ministara koji su glasali “za”. Iz SBB-a poručuju da ih oni nisu slali. U obrazloženju se navodi da su na pozicije imenovana tri penzionera, te da se radi o zloupotrebi službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ministar Jozić ne bi da daje izjavu. Potvrđuje da su na sjednici Vlade prije dvije sedmice SBB-ovi ministri glasali protiv imenovanja.

“U vezi s eventualnim narednim koracima ministara SBB-a, iste ne bih mogao komentirati, ali mogu reći da su ministri SBB-a veoma konstruktivni u radu Vlade Federacije BiH”, ističe se iz ministarstva pravde FBiH. 

U telefonskom razgovoru Jozić kaže da pušta nadležne organe da rade svoj posao, te da sa SBB-om ne bi da se prepucava preko medija. Tvrdi i da svi direktori imaju urednu dokumentaciju. Ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara, kaže da je ovo dodatno uzdrmalo ionako poljuljanu federalnu vlast. Ne može prognozirati šta će se dalje dešavati, ali tvrdi – SDA i HDZ se o kadrovima dogovaraju uprkos svim blokadama.

“Njihov koalicioni dogovor sigurno važi. U zadnjih mjesec dana, ja mislim, 20-ak, 30-ak imenovanja da su išla bez problema, i kada je riječ o imenovanjima ne vidim da im tu nešto ne funkcioniše, čak štaviše, funkcionišu jako dobro”, kaže ministar unutarnjih poslova FBIH Aljoša Čampara.

Federalna Vlada već ima upražnjena tri ministarska mjesta, a nema jasne većine ni u Predstavničkom, ni u Domu naroda. HDZ BiH već je blokirao neka imenovanja, uključujući i one čiji kadar treba dati SBB, poput Agencije za bankarstvo, uslovljavajući raspisivanje konkursa izmjenama Izbornog zakona.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию наушников Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по скидке. Самые…

  2. Здравствуйте! Новости, которые двигают миром: актуальная информация из Украины и всего земного шара. Ждем Вас на https://wian.top/category/economics [url=https://wian.top/category/health]все про здоровье[/url]…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику Airpods PRO в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…

  4. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Airpods PRO в Москве[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего…

  5. Ищете где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO в Москве[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением…