Musaka od kelja bez mesa – veganski recept

Musaka je jedan od domišljatih načina kako potrošiti glavicu kelja, a uz to postoji velika šansa da će se tako pripremljen kelj svidjeti i onima koji mu baš nisu skloni.
Musaka je jedno od onih jela koje je fino jesti toplo i hladno, pa i dan – dva nakon, ako ga naravno ostane. Ova musaka kombinira još neke zimske snagatore, govoreći o povrću. Tu su cikla i mrkva koje daju bogatiji okus svemu, a slanutak i voda od slanutka – aquafaba – koriste se u nadjevu i preljevu, pa je to odličan recept za iskoristiti oboje bez obzira koristite li slanutak iz konzerve ili ste ga sami kuhali. Sačuvajte vodu.

Sastojci su dostatni za kalup 35 x 25 cm.

Sastojci za nadjev:
- 1 srednje velika glavica kelja
- 5 – 7 većih krumpira
- 1 luk
- 100 g sojinih ljuspica
- 2 šake zobenih pahuljica
- 2 mrkve
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 200 ml pirea ili pasirane rajčice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva, sačuvati i ocijeđenu vodu – aquafabu)
- 1 manja cikla
- 1 žlica brašna ili škroba
- sol
- papar
- ružmarin.

Sastojci za preljev:
- 150 ml aquafabe (vode od kuhanja slanutka ili iz konzerve nakon cijeđenja)
- 180 g svježeg čvrstog tofua
- 3 žlice kuhanog kukuruza
- 120 g indijskih oraščića (namočiti preko noći ili kratko prokuhati)
- 200 ml sojinog ili zobenog mlijeka
- 2 i pol žlice maslinovog ulja
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica limunovog soka
- sol.

Priprema
- Pripremite nadjev tako da najprije dinstate luk i jednu mrkvu na maslinovom ulju. Posolite.
- Dodajte slanutak i sojine ljuspice, koncentrat rajčice, pire od rajčice te ružmarin ili neki od začina po želji. Dobro sve promiješajte.
- Posipajte brašno ili škrob, promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem. Povremeno promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.
- Krumpir narežite na tanke ploške i prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procijedite.
- Kelj narežite na tanke trakice. Možete ga kratko prokuhati, ako želite da bude mekan, ali i ostaviti svježeg, ako volite da bude življi, hrskaviji.
- Posložite musaku u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali uljem.
- Slažite prvo red krumpira, zatim pola količine narezanog kelja, zatim smjesu za nadjev (ostavite dvije – tri žlice za kraj uz preljev).
- Naribajte po svemu ciklu, mrkvu te zatim posložite ostatak narezanog kelja.
- Preko svega posložite red krumpira te ostatak nadjeva (dvije – tri žlice iz 6. koraka) i prelijte nadjevom.
- Nadjev napravite tako da sve sastojke zajedno usitnite u kremu u blenderu i po želji dodatno začinite.
- Pecite musaku na 180°C 30 – 45 minuta. Prvih 20 minuta držite prekriveno aluminijskom folijom.
- Servirajte uz miješanu zelenu salatu.
(TIP/Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr)
Kad je usao..prije 4 godine..zar ne.