Musaka od kelja bez mesa – veganski recept

Musaka je jedan od domišljatih načina kako potrošiti glavicu kelja, a uz to postoji velika šansa da će se tako pripremljen kelj svidjeti i onima koji mu baš nisu skloni.

Musaka je jedno od onih jela koje je fino jesti toplo i hladno, pa i dan – dva nakon, ako ga naravno ostane. Ova musaka kombinira još neke zimske snagatore, govoreći o povrću. Tu su cikla i mrkva koje daju bogatiji okus svemu, a slanutak i voda od slanutka – aquafaba – koriste se u nadjevu i preljevu, pa je to odličan recept za iskoristiti oboje bez obzira koristite li slanutak iz konzerve ili ste ga sami kuhali. Sačuvajte vodu.

Musaka od kelja
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za kalup 35 x 25 cm.

Musaka od kelja
FOTO: Mare

Sastojci za nadjev:

  • 1 srednje velika glavica kelja
  • 5 – 7 većih krumpira
  • 1 luk
  • 100 g sojinih ljuspica
  • 2 šake zobenih pahuljica
  • 2 mrkve
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 200 ml pirea ili pasirane rajčice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva, sačuvati i ocijeđenu vodu – aquafabu)
  • 1 manja cikla
  • 1 žlica brašna ili škroba
  • sol
  • papar
  • ružmarin.
Preljev za vegansku musaku
FOTO: Mare

Sastojci za preljev:

  • 150 ml aquafabe (vode od kuhanja slanutka ili iz konzerve nakon cijeđenja)
  • 180 g svježeg čvrstog tofua
  • 3 žlice kuhanog kukuruza
  • 120 g indijskih oraščića (namočiti preko noći ili kratko prokuhati)
  • 200 ml sojinog ili zobenog mlijeka
  • 2 i pol žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žličica limunovog soka
  • sol.
Veganska musaka od kelja
FOTO: Mare

Priprema

  1. Pripremite nadjev tako da najprije dinstate luk i jednu mrkvu na maslinovom ulju. Posolite.
  2. Dodajte slanutak i sojine ljuspice, koncentrat rajčice, pire od rajčice te ružmarin ili neki od začina po želji. Dobro sve promiješajte.
  3. Posipajte brašno ili škrob, promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem. Povremeno promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.
  4. Krumpir narežite na tanke ploške i prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procijedite.
  5. Kelj narežite na tanke trakice. Možete ga kratko prokuhati, ako želite da bude mekan, ali i ostaviti svježeg, ako volite da bude življi, hrskaviji.
  6. Posložite musaku u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali uljem.
  7. Slažite prvo red krumpira, zatim pola količine narezanog kelja, zatim smjesu za nadjev (ostavite dvije – tri žlice za kraj uz preljev).
  8. Naribajte po svemu ciklu, mrkvu te zatim posložite ostatak narezanog kelja.
  9. Preko svega posložite red krumpira te ostatak nadjeva (dvije – tri žlice iz 6. koraka) i prelijte nadjevom.
  10. Nadjev napravite tako da sve sastojke zajedno usitnite u kremu u blenderu i po želji dodatno začinite.
  11. Pecite musaku na 180°C 30 – 45 minuta. Prvih 20 minuta držite prekriveno aluminijskom folijom.
  12. Servirajte uz miješanu zelenu salatu.

(TIP/Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr)