Koliki je vaš kapacitet za ljubav?

Ne pitajte zašto vam super frajer još nije pao s neba ravno na kauč, nego prionite na vježbe za jačanje ljubavi piše Aleksandra Orlić.

Zamislite da snimate ljubavni film o svom životu – biste li se odlučili za francuski ili američki stil? Naime, u psihologiji postoje dva pristupa ljubavi. Francuski voli misliti da je ljubav slijepa, čista stvar sudbine i da nas najčešće strefi kao grom iz vedra neba, baš onda kada se najmanje nadamo, i da mi tu ne možemo ništa osim čekati dok se luda ljubav (amour fou) dogodi, a američki pristup je pragmatičniji, s obje noge čvrsto na tlu i nema živaca za čekanje. Psihologinja Barbara L. Fredrickson, autorica knjige “Ljubav 2.0” i rođena Amerikanka, pogađate, puno je bliža drugoj teoriji i smatra da smo svi mi redatelji svog života, pa tako i ljubavnog, te da pomnim odabirom kadrova, trenutaka, ljudi – što svjesno, što sudbinski – ipak možemo pronaći ljubav svog života, umjesto da sjedimo na kauču prekriženih ruku i uzdišemo nad tuđim ljubavnim pričama. Pa kako sad to?

Što je ljubav? 

Pogledajmo na trenutak što je to uopće ljubav pod mikroskopom. Je li to neki ekstra velik osjećaj koji nam daje krila, a koji se ne može konkretno opisati? Najbolja besplatna droga koja je uz to i potpuno legalna? Naravno, svaka čast svim XXL ljubavima koje su opjevali toliki pjesnici, pisci, redatelji, ali ona u svojoj srži nije ništa drugo doli val pozitivnih osjećaja koji nam prostruje tijelom deset-dvadeset puta dnevno, a sastoji se od sljedeći senzacija: ugode, vedrine, topline, razumijevanja, miline, uzbuđenja, radosti i dobrote. I one, ova će vijest sigurno silno razveseliti jadranske galebove, ne moraju biti rezervirane samo za službenog dečka jer se ti, kako ih Barbara zove, mikrotrenuci ljubavi ili rezonancije pozitive mogu dogoditi i s tetom na blagajni, susjedom, tipom koji sjedi do vas u vlaku, što ne znači da ste nevjerni. I što više takvih malih trenutaka ljubavi osjetite u danu, to je veća šansa da će vaša veza potrajati.

Kako je prepoznati? 

Dakle, može se reći i da je ljubav doista u zraku samo je moramo na vrijeme prepoznati. Da, ali kako? Tako što vaš mozak počinje izvoditi zrcalni ples neurona odašiljući vam poruku da vi doista možete biti kao jedno. Ok, osim na magnetskoj rezonanciji kada se od ugode zacrvene neki dijelovi mozga, to je teško prepoznati. U stvarnosti taj sinkronizirani ples izgleda ovako – vaše tijelo šalje četiri neverbalna znaka, u stilu jedan ćete valjda skužiti. Pod jedan, smiješite se, i to ne bilo kako, nego odabirete od svih 50 vrsta osmijeha kojima raspolažete baš osmijeh ljubavi. Pod dva, okrećete dlan prema gore. Tri, naginjete se prema vašem sugovorniku, i to ne zato što ste nagluhi, nego jer mu želite biti što bliže. I pod četiri, kimate kao hipnotizirani na sve što on govori.

Zašto je važna? 

Što nam to sve govori? Pa ako želite što prije pronaći svoju ljubav, trebali biste za prvi dejt birati situacije koje potiču odašiljanje i primanje baš ta četiri signala. Primjerice, mjesta na kojima se možete slučajno dodirivati, gledati u oči i nešto zajedno poduzimati, ples, kuglanje ili vožnja kanua puno su bolji izbor od izlaska na večeru, u kino ili od chatanja jer ćete se čvršće povezati. Ok, sve je to divno i krasno – imati nekoga s kim ćete veslati u čamcu u smjeru zalazećeg sunca, ali zašto je ljubav tako važna? Zato što bismo se bez nje doslovno razboljeli. Istraživanja su pokazala da ljubav jača naš vagus (znamo, zvuči kao Las Vegas) – 10. kranijalni živac koji izlazi iz lubanje i povezan je sa srcem, da snižava visoku frekvenciju srca koja je tipična za situacije “bijeg ili panika” te luči oksitocin, hormon maženja. Na kraju će ispasti da nam ljubav jača i imunosni sustav jer snižava i kortizol koji je zapravo glavni krivac za mnoge bolesti i upale – od gripe do artritisa.

Uostalom, žudnja za ljubavlju upisana nam je u DNK jer smo, zahvaljujući toplim intimnim vezama, udruživanju i potpori, uspjeli preživjeti sve prepreke koje nam je život nosio. Pogledajte samo životinjice u zoološkom. Igraju se, čohaju, timare, potiču lučenje hormona sreće, a onda slatko zaspu jedna na drugoj. Dakle, excusez-moi, Francuzi, ali ljubav nije hir niti je rezultat toga što su nam o ljubavi pričali i pisali pa smo i mi pomislili da nam je potrebna, nego najmoćniji lijek na svijetu koji nam doslovno mijenja rad srca, mozga, čak i DNK. A što je najbolje, jako je zarazna jer širi krugove pozitivnih vibracija oko vas. Eto, sada sve znate o ljubavi, trebate još samo snimiti svoj film.

(TIP/Izvor: Cosmopolitan.hr/Foto: Ilustracija)