Unaprjeđenje saradnje BiH i Turske u obrazovanju i kulturi

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković je sa ministrima nadležnim za obrazovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine posjetio  Direkciju za nacionalno obrazovanje Okruga Istanbul, Institut Yunus Emre i Fondaciju Maarif.

Generalni direktor za visoko obrazovanje i obrazovanje u inostranstvu Ministarstva za obrazovanje Republike Turske Cemal Yildiz (Džemal Jildiz) na sastanku zahvalio je resornim ministrima obrazovanja u FBiH za uspješnu saradnju i jačanju veza između škola u BiH i Republici Turskoj.

„Saradnjom u oblasti obrazovanja i kulture jačamo i privredne veze bratskih zemalja“, rekao je ovom prilikom direktor Jildiz, posebno se osvrnuvši na značaj razmjene učenika i strudenata Turske i BiH i važnu ulogu projekata koju u BiH provodi Institut Yunus Emre.

Na sastanku je naglašeno da su obrazovne reforme u Turskoj usmjerene prema unaprjeđenju razvoja stručnih škola, obuci nastavnika i isključivanja nejednakosti, te su iskustva i primjere dobre prakse spremne podijeliti i u BiH. Također se razgovaralo i o nužnosti provođenja digitalizacije i informatizacije obrazovanja.

Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona se zahvalio direktoru Jildizu i prijateljima iz Republike Turske na dosadašnjoj podršci u oblasti obrazovanja, ali i nastavku saradnje.

Ministar Baraković je sa saradnicima i kolegama-ministrima posjetio Institut Yunus Emre, gdje se upoznao sa projektima koje provodi ovaj Institut u BiH a bilo je razgovora o novim projektima u cilju jačanja saradnje u oblasti obrazovanja i razmjeni učenika i studenata.

Fondacija Maarif prezentirala je svoje planove saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, među kojima je i otvaranje predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u Tuzli, Mostaru  i Zenici.

Članovi delegacije Ministarstva obrazovanja i nauke TK bili su pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Fuad Mešanović i šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove Elmir Tukić.

(TIP)