Žene Srebrenice još jednom se okupile u Tuzli: Tuga veća zbog smrti Hajre Ćatić

Žene Srebrenice i ovog 11. u mjesecu okupile su se na Trgu slobode u Tuzli, kako bi podsjetile na genocid koji se dogodio 1995. Njihova borba za istinu i pravdu dodatno je otežana nakon smrti Hajre Ćatić, predsjednice udruženja “Žene Srebrenice”.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak, 9. novembra 2021. godine, u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Žene okupljene danas u Tuzli iskoristile su priliku da još jednom podsjete na genocid koji se dogodio, ali i značaj koji je Hajra Ćatić imala u borbi za istinu i pravdu kad je riječ o stradanjima srebreničkih Bošnjaka.

Upravo je Hajra Ćatić godinama svakog 11. u mjesecu u Tuzli organizirala mirne proteste kojima su porodice ubijenih podsjećale da ni do danas nisu pronašle kosti svojih najmilijih.

(TIP/Izvor: Anadolija)