Premijer Hodžić i ministar Džidić podržali rad CROPS-a

Premijer Tuzlanskog kantona i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Esad Džidić posjetili su danas Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac. U prisustvu Muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstva tuzlanskog razgovarano je o mogućnostima za dalji razvoj i unaprjeđenje Centra, ali i trenutnom stanju i izazovima s kojima se Centar susreće u svom radu. Kako je istakao direktor Mevludin Joldić, u Centru trenutno boravi 16 štićenika, od kojih je najmlađi ima 17, a najstariji 44 godine.

Tokom sastanka prezentirane su potrebe za reformom i unaprjeđenjem rada CROPS-a. Radi se o uvođenju novih područja i početku rada na odvikavanju od novih vrsta ovisnosti, te otvaranju Odjela za žensku populaciju u Centru, za što je već iskazan interes.

„Statistika pokazuje da je prosjek izliječenih ovisnika veći od prosjeka nekih razvijenih Evropskih zemalja, pa se može sa sigurnošću reći da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju. Najvećim dijelom to je zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa rehabilitacije“, kazao je direktor Joldić.

Podsjećamo CROPS je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova.

„Za rad ove ustanove Vlada izdvaja oko 350.000 KM na godišnjem nivou, čemu treba dodati i sredstva koja se Centru odobre putem Programa podrške projektima borbe protiv bolesti ovisnosti. Razumijevajući njihovu ulogu i potrebe s kojima se susreću baš smo jučer odobrili prijem dva zaposlenika“, rekao je ministar Džidić.

Zajedno sa ministrom Džidićem, premijer Hodžić je izrazio spremnost Vlade da pomogne realizaciju razvojnog plana.

„Vlada TK odlučno stoji na strani ovog projekta. Podržat ćemo projekat ne samo u kontekstu onoga što do sada činite, nego razmatramo mogućnosti da tu podršku i malo proširimo. Imamo mogućnost da to radimo kroz kapitalne investicije, ali i da dio ekoloških naknada usmjerimo u projekte energijske efikasnosti ovih objekata. Nalazimo se u fazi izrade budžeta za narednu godinu i prilika je da sada programiramo i planiramo podršku u narednoj godini“, zaključio je Hodžić, te izrazio zadovoljstvo što su danas i Islamska zajednica i Kantonalna vlada kao suosnivači Ustanove izrazili suglasnost sa vizijom njenog budućeg razvoja i izrazili spremnost da se u nerednom periodu u skladu sa mogućnosima podrži realizacija planiranih aktivnosti.

Direktor Joldić i muftija Fazlović danas su zahvalili premijeru Hodžiću i ministru Džidiću na posjeti i interesu kojeg su pokazali za rad ove izuzetno značajne i društveno odgovorne institucije.

(TIP)