Šest suptilnih znakova koji pokazuju da ste strogi roditelj

Kad je roditeljstvo u pitanju, disciplina i red su iznimno važni. Rutina i educiranje djece neki su od načina da se to postigne. Međutim, roditelj mora naučiti prepoznati djetetove emocije, njegove potrebe i komunicirati kada je to potrebno. Ako to ne činite, samo ćete se udaljiti od svog djeteta i izgledati strogo.

Evo nekoliko načina da doznate jeste li strogi roditelj ili ne.

1. Volite disciplinu i uvoditi pravila

Koliko god je važno postaviti jasna pravila i granice, toliko je važno znati kada je vrijeme da ih prekršite. Prigovarate li stalno svom djetetu i uvodite nova pravila da bi se stvari obavile samo ispadate strogi. Morate biti fleksibilni i s vremena na vrijeme zaobići određena pravila. Iako vaše dijete može imati koristi od nekih rutina, ono mora imati slobodu donošenja određenih odluka u svom životu.

2. Rijetko pitate svoje dijete za mišljenje

I djeca mogu dati svoje mišljenje. Ako ih uključite u donošenje odluka, učinite ih dijelom svojih izbora, osjećat će se dobrodošlo. Ako im nikad ne dopustite da kažu što žele, možda će jednog dana izrasti u odrasle osobe bez samopoštovanja. Takvo autoritarno roditeljstvo može uzrokovati podjele i stvoriti sukobe s djetetom.

3. Više ste fokusirani na rezultate nego na trud

Iako je u redu očekivati da vaše dijete bude uspješno, važno je pljeskati mu i kada ne uspije. Djetetu morate reći da cijenite i priznajete njegov trud.

4. Uočili ste da vam dijete laže

Strogi roditelji će češće otkrivati da im djeca lažu. To ne znači da su rođeni lažovi, već se osjećaju ugodnije pribjegavajući lažima nego govoreći istinu. Vjerojatno zato što se boje vaše reakcije na istinu.

5. Radije prijetite nego pribjegavate produktivnoj komunikaciji

Jeste li ikad pokušali komunicirati s djetetom kad se loše ponašalo ili ste mu samo prijetili? Strogi roditelji će koristiti prijetnje i kazne kako bi uveli red u obitelj. Dijete u takvim situacijama nema izbora, osim pridržavati se nametnutih pravila. To će ostaviti duboki trag na njegov mentalni razvoj. Važno je saslušati dijete i pokušati razumjeti njegovo ponašanje.

6. Zanemarujete emocionalne potrebe svog djeteta

Djeca će teško izraziti zabrinutost ili strah. Znat će vam nagovijestiti da nešto nije u redu, ali se neće uvijek znati izraziti. Zato nemojte zanemarivati molbe vašeg djeteta i ne očekujte da će sve riješiti samo. Radije im pomozite da nauče bolje komunicirati, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)