COVID propusnice u ugostiteljskim objektima u Srbiji od 20 sati

COVID propusnice od večeras su u Srbiji obavezne za goste kafića, kafana, restorana, kockarnica i kladionica već od 20 sati. Da ne bi, kako kažu, diskriminisali goste i zaposlene, a sebe doveli u opasnost da plate visoke kazne, većina niških ugostitelja odlučila je da radi samo u periodu kada propusnice nisu neophodne.

S druge strane, oni malobrojni koji radno vrijeme ne skraćuju podržavaju ovu mjeru Kriznog štaba.

Podsjetimo, COVID propusnice se u Srbiji primjenjuju od prije dvije sedmice, kada je odlučeno da ih mora imati svako ko u ugostiteljskom objektu boravi poslije 22 sata.

„Većina kolega koji su poslije prve uredbe radili do 22 sata, sada će raditi do 20 sati da ne bi pravili diskriminaciju između gostiju i dovodili sebe u neprijatnu situaciju da traže COVID propusnice i zelene certifikate, a i da ne bi sebe izložili potencijalnom inspekcijskom nadzoru i predviđenim rigoroznim kaznama“, kaže Bojan Mitić, predsjednik Udruženja ugostitelja „Konstantin“, koje broji oko 150 članova.

Ono što njima stvara probleme jeste velika finansijska odgovornost ako se utvrdi da gosti nemaju propusnice, ali i otežana organizacija rada ukoliko ih ne posjeduju zaposleni.

„Broj naših radnika koji je vakcinisan svakako prelazi republičke prosjeke, ali još uvijek ne mogu da kažem da je vakcinisano 100 posto ljudi koji rade u ugostiteljstvu, pa nas time tjeraju na neke drugačije organizacione oblike“, govori Mitić.

Ovo će, dodaje, loše uticati na poslovanje njegovog restorana, ali i zaradu njegovih kolega.

„Mi već dvadeset mjeseci radimo u restriktivnim okolnostima, što prostorno, što vremenski. Izgubili smo jedan veliki dio dana, radne sate koji nama znače za prihode. Iscrpli smo i svoja lična sredstva, mnoge kolege su se zadužile kod poslovnih banaka, tako da su ugostitelji već na izmaku snage“, dodaje Mitić.

Tačno u 20 sati zaposleni za zaključali vrata njegovog restorana.

Jedan od kafića u centru Niša, koji je zadržao radno vrijeme do ponoći, večeras su posjetili komunalni redari i Komunalna milicija. Provjerili su da li COVID propusnice imaju svi zaposleni u večernjoj smjeni, a zatim i gosti, kojih je bilo tek nekoliko.

Da se ovoj mjeri ne protive svi ugostitelji govori činjenica da su vlasnici jednog niškog kluba zelene certifikate od gostiju tražili i prije nego što je, odlukom Kriznog štaba, to postalo obaveza.

„Odlazim u kafić samo onda kada važe propusnice jer se tako osjećam mnogo sigurnije“, kaže Milena Petrović iz Niša.

COVID propusnica izdaje se onom ko ima potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine u posljednjih sedam mjeseci, potvrdu o negativnom PCR testu ne stariju od tri dana, potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariju od dva dana, potvrdu o preležanom COVID-u 19 ne stariju od sedam mjeseci ili potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitijela iz državne laboratorije, ne stariju od tri mjeseca.

(TIP/Izvor: Anadolija)