Bradati muškarci su privlačniji, ali mogu imati problema sa zdravljem, tvrde studije

Razlozi zašto muškarci uzgajaju bradu mogu se razlikovati, ali učinci se mogu svrstati u nekoliko kategorija. Istraživanja pokazuju da se muškarac s bradom smatra privlačnijim, a osjećaj muževnosti i samouvjerenosti dolazi kao bonus paket. Nekoliko studija izdvojilo je glavne negativne i pozitivne učinke uzgajanja brade:

Bradati muškarci umiru mlađi

Jedna studija otkrila je da je rijetko brijanje dlačica na licu povezano s ranom smrću od svih uzroka, ponajprije kardiovaskularnih bolesti. Istraživači sumnjaju da je ovaj povećani rizik od smrti uglavnom posljedica razlika u načinu života, jer je veća vjerojatnost da će bradati muškarci biti niži, manje je vjerojatno da će biti u braku i skloniji su pušenju. Ipak, možda su u igri hormonski čimbenici, prenosi Index.hr.

Upitna čistoća

Međutim, to ne znači da je svim muškarcima bolje s bradom. Zapravo, muška dlaka na licu svrbi, a nedostatak je i čistoća. Znanstvenici kažu da brada zadržava više bakterija nego pseća dlaka pa je preporučljivo temeljito je i svakodnevno prati i dobro brisati.

Brade mogu zaštititi muškarce od raka kože
Brada može zaštititi muškarce od izlaganja oko 90 posto štetnih ultraljubičastih zraka, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Queensland u Australiji. Kao rezultat toga, bradati dečki mogu biti manje skloni raku kože, barem na vrlo specifičnom dijelu lica i vrata.

“Iako brade nikada neće pružati toliku zaštitu od sunca kao krema za sunčanje, one su svakako značajne u blokiranju UV zraka”, rekao je za Independent autor studije Alfio Parisi, pomoćnik dekana Fakulteta za zdravstvo, inženjerstvo i znanost.

Muškarci s bradom su privlačniji (uglavnom)

Ženama bi bradati muškarci mogli biti privlačniji, sugeriraju studije, ali to ovisi o tome je li otac te žene imao bradu. Znanstvenici sumnjaju da to može imati neke veze s teorijom da se buduće sklonosti prema partneru formiraju u mladosti i po uzoru na roditelje.

Muškarci s bradom smatraju se muževnijima

Muškarci s bradom mogu se smatrati zrelijima i pripadnicima višeg društvenog statusa, pokazalo je jedno istraživanje. Postoje i dokazi da oni s bradom pokazuju veću dominaciju, a neka kontroverzna istraživanja sugeriraju da su bradati muškarci skloni seksističkom ponašanju.

Iako je ta posljednja studija otada bila osporavana, čini se da muškarci s bradom prikazuju vanjsku muškost koju je teško postići bez dlačica na licu, piše Fatherly.

(TIP/Foto: Shutterstock)