Escobar se susreo s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni izaslanik predsjednika Joea Bidena Gabrijel Escobar započeo je prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini razgovorima s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima.

Kako je na zvaničnom Twitter nalogu objavila Ambasada SAD-a u BiH, razgovarano je o posljedicama blokade reformi i političkih odluka kojima se BiH gura natrag, a ne naprijed, na njenom putu prema standardima Evropske unije za vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson upriličio je radnu večeru s članovima organizacije “East West Bridge” u Bosni i Hercegovini, kao i članovima organizacije “Mladi za mir”, a povodom dolaska u Sarajevo zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta Gabriela Escobara.

Tom prilikom diskutiralo se s članovima ovih organizacija o vizijama budućnosti BiH s akcentom na mlade u BiH i njihovu snažniju ulogu, te uključivanje u buduće pozitivne procese u BiH i regionu.

Ponovljena je poruka da rata u BiH neće biti i da se mladi posvete zajedničkoj svjetlijoj budućnosti, svom daljem obrazovanju i aktivnoj ulozi u izgradnji boljeg društva jednakih šansi i jednakih prava za sve građane u BiH.

Na radnoj večeri su bili prisutni Enna Zone Đonlić, Damjan Jugović, Filip Novaković, Daniel Eror i Robert Jovanović, koji su zahvalili Nelsonu i Escobaru na prilici za veoma sadržajan razgovor i diskusiju, poručili su iz EWB BiH.

(TIP/Fena)