Escobar: Dodik bi mogao povući zahtjeve, rata neće biti

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar nakon sastanaka sa članovima Kolegija oba doma PSBiH izjavio je da je najvažnija stvar o kojoj je se sa sagovornicima postigao dogovor da rata neće biti.

“To se može čuti ne samo od lidera sa kojima smo razgovarali već i regionalnim liderima”, zaključio je Escobar. Razgovarano je i o velikom ekonomskom rastu Balkana ali i potrebi da BiH dijeli te parametre te da Evropa prepozna potencijal. Još jednom je naglasio da je stav SAD-a nepromijenjen kada je u pitanju BiH a to je jedinstvena, suverena država sa teritorijalnim integritetom.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH nakon sastanka sa Escobarom izjavio je da je poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD jasna. Sve što se dešava u BiH mora moći kroz državne institucije tj. Parlament.

Bojana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH nakon sastanka je potvrdila da je rečeno kako su mir i sigurnost BiH u fokusu SAD te da se Dejtonski sporazum ne može mijenjati bez potpisnica sporazuma.

BiH treba gledati kao državu svih konstitutivnih naroda koji u njoj žive, dodala je Krišto i zaključila da je potrebno provesti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Gordana Antonić)