Nevakcinisani Austrijanci neće moći u kafiće, restorane i frizerske salone

Austrija je u petak objavila da građanima koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa neće biti dopušten ulazak u ugostiteljske objekte i frizerske salone jer se broj zaraženih bliži rekordu prije godinu dana, a vlada ne uspijeva postići visoku procijepljenost.

Oko 64 posto austrijske populacije potpuno je vakcinisano protiv koronavirusa što je u prosjeku Evropske unije, ali je i jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Mnogi Austrijanci su skeptični prema vakcini kao i Slobodarska stranka (krajnja desnica), treća najveća u parlamentu.

U petak je broj novozaraženih iznosio 9.388, blizu rekorda od 9.586 prije godinu kada je bilo uvedeno drugo od tri nacionalnih zatvaranja.

“Popunjavanje bolničkih kreveta na odjelima intenzivne njege brže je od očekivanog”, rekao je kancelar Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare o mjerama koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Nove mjere odnose se i na hotele te događaje na kojima se okuplja više od 25 osoba, stupa na snagu u ponedjeljak.

Uvest će se četverosedmični prijelazni period u kojem će ulazak u navedene objekte biti moguć uz predočenje potvrde o primljenoj prvoj dozi i PCR testa, objavila je vlada.

Nakon toga samo potpuno vakcinisane osobe i oni koji su nedavno preboljeli koronavirus moći će u ugostiteljske objekte.

Nove mjere koje je u petak objavila konzervativna vlada uslijedila je dan nakon što su slične mjere objavile gradske vlasti Beča kojim vladaju socijaldemokrati.

Bečko područje ima najnižu stopu zaraze među devet austrijskih saveznih pokrajina, ali i najveći postotak oboljelih na intenzivnim odjelima, 20 posto.

(TIP/Hina/Foto: Unsplash/Ilustracija)